Koje poteze će Bajden da povuče na balkanskoj šahovskoj tabli

Emisije 26. okt. 202122:49
Podeli:
Bajdenova politika na Balkanu - gosti Obrad Kesić, Ivan Vujačić
Foto: Printscreen Nova.rs/video

Vesti o imenovanju Kristofera Hila za novog američkog ambasadora u Srbiji, kao i postavljanje Gabrijela Eskobara na mesto američkog izaslanika za Zapadni Balkan privukle su mnogo pažnje. Koje poteze će "ujka Sem" da povuče na balkanskoj šahovskoj tabli i da li bi o tome trebali da strahuju pojedini pešaci ili druge šahovske figure?

Politički analitičar Obrad Kesić kaže u emisji „Među nama“ na TV Nova S da iza imenovanja nema nijedna jasna inicijativa koja dolazi od strane adminsitracije Džoa Bajdena. Dodaje da tu postoji podela odgovornosti te da i dalje imamo Metju Palmera koji ostaje odgovoran za jedno pitanje u Bosni i Hercegovini, a to je donošenje novog izbornog zakona.

„Tako da u ovom kontekstu više govori o tome da ova administracija, iako šalje iskusne diplomate, ipak iza scene nema ništa novo i nikakva nova inicijativa“, kaže Kesić.

On navodi da i dalje postoji različito mišljenje kako treba napredovati.

„Jastrebovi ovde u Vašingtonu su za podizanje sankcija i da se proširi lista ljudi koji će se naći pod američkim sankcijama. Istovremeno postoji jedna grupa koja za sada održava uticaj koji odlučuje što se tiče politike i koji su za to da se sačekaju svi događaji koji treba da se dešavaju, uključujući i incijative koje dolaze od strane Brisela. U tom kontekstu ništa se nije promenilo, Amerika je i dalje u ulozi podrške incijativa EU, a sa druge strane su jako nestrpljivi zato što pristup Zapadnog Balkana prema čalnstvu EU je bar za sada blokiran i nema utisak da će se deblokirati“, kaže Kesić.

Bivši ambasador u SAD-u Ivan Vujačić navodi da Eskobar nije imenovan za specijalnog izaslanika, već da je samo zamenio Palmera na mesto koje postoji u Stejt departmentu.

Specijalni izaslanik se stavlja za neke specijalne i krizne situacije, i po pojedinim zadacima, a ne opšte, ističe on i dodaje da se nekim imenima daje preveliki značaj.

Govoreći o nominaciji Hila za novog američkog ambasadora u Beogradu, Vujačić ističe da Republikanci sabotiraju Bajdenovu administraciju po pitanju izbora ambasadora i dodaje da ova sabotaža izbora ambasadora nije viđena.

Hil tek treba da prođe nominacije, kaže Vujačić i dodaje da bi to trebalo da bude na dnevnom redu Senata u aprilu ili maju.

„Važni ambasador koji je nominovan za Kinu nije prošao Senat“, navodi Vujačić kao primer sabotaže.

Pogledajte celo gostovanje.

Bonus video – Loto groznica trese Ameriku – ko je dobitnik 700 miliona dolara?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar