U Srbiji 54 odsto mladih neće da se vakciniše

Emisije 09. jul. 202109:30 > 09:38
Podeli:
Foto: print screen Probudi se

Izgleda da apeli stručnjaka, pozivi države, mamljenje festivalima i letovanjima nije urodilo plodom. Slab odziv mladih za vakcinaciju protiv koronavirusa potrvđuje i poslednje istraživanje “Krovne organizacije mladih”. Čak se 53,7 odsto se izjasnilo da uopšte ne želi da se vakciniše. Da li je to njihov bunt ili strah, da li su izmanipulisani i ko je za to odgovoran. U emisiji “Probudi se” govori Ivana Pejić, sekretarka “Krovne organizacije mladih”.

Pejić kaže da je istraživanje pokazalo kako broj mladih koji se nije vakcinisao nije toliko porastao u maju.

Za mesec dana, otkad je počela kampanja, vakcinisano je svega 3 odsto mladih.

Na pitanje koje je postavljeno mladima od 15 do 30 godina je: “Da li bi ste se vakcinisli protiv kovida 19?”, 14,2 odsto mladih je reklo “Da”, 53,7 odsto “Neću se vakcinisati” i 32,1 odsto “Ne, ali hoću”.

Povezane vesti:

“Kroz istraživanje smo došli i do podatka da tek svaka peta mlada osoba podržava obaveznu vakcinaciju”, kaže Pejić.

Objašnjava da je dosta jak stav protiv obavezne vakcinacije, koji ima čak dve trećine mladih.

“To pokazuje da tvrđe politike nemaju neki uticaj na mlade. Mislim da je mnogo bolja strategija da mladima probaju da objasne koristi od vakcine koje mogu da imaju”, objašnjava i dodaje:

“Mladi su tvrda publika i vrlo je teško ubediti ih u nešto, pogotovo ako taj podsticaj nije nešto što je njima u ovom trenutku potrebno. Sada vidimo da je mladima sigurnost mango važnija i poverenje u vakcine nego da odu na neki festival. To je jasna poruka kako prema mladima treba da se odnosimo. ”

Kaže da mladi tokom pandemije često nisu imali priliku da pitaju, i društvo im se nije obraćalo gotovo tokom cele pandemije, nego tek sad.

“Mislim da se poverenje u institucije, Krizni štab, u lekare, u struku, se sad meri baš na ovom podatku – da li mladi veruju u sistem i žele da prime vakcinu”, kaže.

Objašnjava da je kod studenata najveća dilema oko vakcine da li izaziva sterilitet.

“Mislim da ima previše poluinformacija o tome kako vakcina deluje. Mladi ne gledaju toliko televiziju nego se informišu preko društvenih mreža i onda je teško kontrolisati tačnost informacija koja do njih dođe. A često viralno postane nešto što nije najtačnije”, kaže.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar