Dodatni ispitni rok (ni)je stimulacija za vakcinisanje

Emisije 28. jul. 202120:34
Podeli:
Medju nama
Foto:Nova S

Zbog slabog odziva studenata na vakcinaciju Krizni štab razmatra uvođenje dodatnog roka za vakcinisane akademce. Profesori smatraju da bi to bilo teško izvodljivo jer bi dodatni rok podrazumevao odlaganje početka školske godine.

Na Beogradskom univerzitetu postoji zvaničnih 6 ispitnih rokova plus jedan dodatni koji se ne primenjuje na sve studente. Iz Studentskog parlamenta Beogradskog univerziteta poručuju da je prioritet definisati sedmi, nego uopšte i razmišljati o osmom ispitnom roku za vakcinisane akademce.

„Mnogo bi nam više značilo da se taj rok ili produži ili da se proveri način na koji se taj rok primenjuje na fakultetima, kako će biti održavan, ko ga održava, ko ne, i tek posle toga bismo mogli da pričamo o nekom osmom roku jer ni taj 7. do sada nije potpuno uveden na sve fakultete“, kaže Emil Zoronjić, predsednik Studentskog parlamenta BU.

Odluka o dodatnom roku je na Ministarstvu prosvete koje će je doneti ukoliko Krizni štab i Vlada procene da je osmi rok potreban.

„Mislim da je izvodljiva, ali samo u slučaju da se pomeri školska godina što je sa druge strane jako teško izvodljivo. Svi smo mišljenja da je tu problem – kako sklopiti početak školske godine i taj ispitni rok. Znate, to su iste prostorije, ispiti se održavaju u istim prostorijama gde se drži i nastava“, napominje prof. dr Ljubiša Stanisavljević, prodekan za nastavu Biološkog fakulteta BU.

Da li bi se uvođenjem osmog roka za vakcinisane uvela i diskriminacija među studentima?

„Mislim da bi uslovi studiranja na jednom fakultetu trebali biti jednaki za sve studente. Ima dugih načina na koji Krizni štab može da motiviše studente da se vakcinišu, a da bi uslovi studiranja trebalo ostaviti ipak jednake svim studentima“, kaže Emil Zoronjić.

Podsetimo, dekan Medicinskog fakulteta je Novostima kazao da o dodatnim rokovima nije razgovarano, dok su sa Farmaceutskog fakulteta poručili da studente ne bi trebalo razdvajati na osnovu toga da li su se vakcinisali ili nisu.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ Tv Nova s novinara Nemanje Vidića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar