Infektolog odgovara antivakserima: Izgubili smo ceo grad zbog korone

Emisije 26. sep. 202109:23 > 13:28
Podeli:

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, do sada je koronavirusom zaraženo više od 905 hiljada ljudi, a život je izgubilo oko 8.008 osoba. Vakcinisano 53 odsto punoletnih građana, ali je i dalje mnogo onih koji sumnjaju u efikasnost i neškodljivost vakcina. U današnjoj emisiji “Probudi se, infektolog Dragan Delić odgovarao je na najčešća pitanja onih koji nemaju poveranja u vakcine.

Doktor Delić smatra da smo do sada platili nerazumno visoku cenu zbog nepoveranja prema vakcinama.

Pročitajte još...

“Izgubili smo ceo jedan grad, jer taj broj od osam hiljada preminulih bi trebalo pomnožiti sa tri. Zbog ovakve situacije, mnogi nekovid bolesnici će imati kasnu dijagnostiku, a samim tim i zakasnelu terapiju. To se pokazuje kroz povećanu smrtnost tokom ove i tokom prošle godine. Do sada smo plaćali previše i mislim da je krajnje vreme da dovedemo u ovo neku razumnu meru”, ističe on.

Na pitanje kako da znamo da je vakcina dobra i pouzdana kad nije dovoljno ispitana, Delić odgovara da su takve tvrdnje – dezinformacije.

“Što se tiče nauke i medicine – ja ovo zovem raspodijom. Svedocimo fantastičnog prodora u oblasti humane medicine. Umesto da budemo ponosni i srećni zbog toga, mi sve dovodimo u sumnju. Te vakcine, odnosno platforme su rađene zbog drugih stvari – zbog tumora i ebole, na primer. To nije potpuno novo, već se radilo na tome. Sve je urađeno po propisima i pravilima ispitivanja”, objašnjava on.

Delić dodaje da je do sada dato oko 6 milijardi doza vakcina, napominjući da ni u jednom ozbiljnom naučnom časopisu nije pročitao kako postoje veliki problemi sa vakcinom protiv koronavirusa.

“Sama činjenica da je toliko doza dato i da smo dobili neke nove vakcine, da je nauka napredovale, bi trebala da bude razlog za ponos”, navodi on.

Na pitanje kako odgovoriti onima koji tvrde da nisu objavljeni problemi sa vakcinom zato što se namerno kriju, te da se vakcinisani razboljevaju i umiru od korone, Delić je odgovorio pozivajući se na jednu nemačku studiju.

“Nemci tvrde da je od sto umrlih od korone, 98,5 onih koji su nevakcinisani. Ova vakcina sigurno sprečava teške kliničke tokove bolesti“, napomenuo je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar