Inauguracija u Vašingtonu kakvu svet nije video

Emisije 20. jan. 202107:27 > 10:12
Podeli:
Foto printscreen NOVAS

Inauguracija novog američkog predsednika Džozefa Bajdena održaće se danas. Ipak, neredi u Sjedinjenim Američkim Državama i upadi pristalica Donalda Trampa u Kapitol, najavljuju drugačiju inauguraciju od svih prethodnih. Po čemu će se ona razlikovati i da li je u SAD došlo do produbljivanja političke krize, ovog jutra u emisiji “Probudi se” govorio je Stevan Nedeljković sa Fakulteta političkih nauka.

Inauguracija novog američkog predsednika Džozefa Bajdena održaće se danas. Ipak, neredi u Sjedinjenim Američkim Državama, upadi pristalica Donalda Trampa u Kapitol najavljuju drugačiju inauguraciju od svih prethodnih. Po čemu će se ona razlikovati, ovoga jutra u emisiji “Probudi se”, govorio je Stevan Nedeljković sa Fakulteta političkih nauka.

Pročitajte još...

Gost jutarnjem programa televizije Nova S, rekao je da je čitav period u SAD, od izbornog dana do inauguracije novog predsednika, potpuno neuobičajen.

“Posle 150 godina jedan odlazeći predsednik neće tu biti da pozdravi svog naslednika. To možda deluje kao simbolika i protokol, ali ona je vrlo važna, jer predstavlja miran transfer moći. Na osnovu svega što je do sada činio Donald Tramp, od 3. novembra do danas, pokazuje da se on ne miri sa tim mirnim transferom. Takođe, cela ceremonija inauguracije je u senci pandemije koronavirusa”, navodi Nedeljković.

Na pitanje na koji način će sve što se desilo u SAD uticati na političku krizu u toj zemlji i šta se dogodilo sa opozivom Trampa, Nedeljković je odgovorio da se Senat trenutno nalazi u velikom problemu.

“Senat ima tri važna posla koja mora da obavi. Jedan je imenovanje ključnih članova nove administracije, drugi element je donošenje određene vrste zakona koji će omogućiti pružanje pomoći Amerikancima koji su najviše pogođeni pandemijom koronavirusa. Treći element je opoziv i čini mi se da Bajden ne bi bio srećan ukoliko bi se sa tim opozivom krenulo odmah. U pitanju je proces i u prošlosti je to trajalo i 50 dana. Republikanci i Demokrate u ovakvom podeljenom Senatu, najpre bi morali da se dogovore oko procedure, što neće biti uopšte lako, imajući u vidu političke razlike između njih. A i kad se dogovore oko procedure, onda slede saslušanja i od tog trenutka, pa do glasanja, proći će mnogo vremena”, podvlači Nedeljković

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar