Borisav Kamenov Foto:Nova S

Jačanje imuniteta je nešto što je najvažnije kada govorimo o borbi protiv koronavirusa, a šta sve možemo učiniti da ga ojačamo u vreme korone i kolika je uloga D vitamina u emisiji "Među nama" govorio je imunolog iz Niša Borisav Kamenov.

Ono što ovog imunologa iz Niša izdvaja od drugih lekara jeste njegova preporuka mnogo veće doze D vitamina od one koja je opšteprihvaćena, a to je 400 internacionalnih jedinica. On tvrdi da to nije dovoljno i preporučuje mnogo više.

Suština je, kako kaže, da se svi toksini i virusi eliminišu na isti način preko naših makrofaga, gde je učešće D vitamina odlučujuće.

Kada je počela epidemija koronavirusa bilo je priče da će sunce preko leta da ubije virus što je bila velika zabluda, jer sunce ne ubija virus nego ga ubija imunološki sistem u našim ćelijama i organizmu, istakao je ovaj imunolog.

Prema njegovim rečima, vitamin D ima dve bitne funkcije – pomaže da se virusi i toksini eliminišu iz naših ćelija, da se ubiju i brzo razgrade, a što bude manje toksina i virusa u našim ćelijama bićemo zdraviji.

„Četristo jedinica D vitamina je dovoljno za rahitis i za decu“, naglasio je Kamenov podsećajući da vitamin D danas ima brojne funcije i da je moćan faktor u prevenciji oboljevanja.

Treba reći da kada je hladno vreme i kada se virusi reaktiviraju doza tog vitamina mora drastično da se poveća i ona za starije ljude dnevno, prema ovom imunologu, iznosi 10.000 jedinica, za mlađe 5.000 jedinica, a za decu srazmerno njihovom uzrastu od 400, 800, 1000, 2000 jedinica dnevno.

Na pitanje koliko dugo smemo da uzimamo tolike doze D vitamina i da li je bezbedno da se uzimaju tokom zimskih meseci, on je rekao da su britanski naučnici doneli odluku da svi građani moraju da se „suplementišu“, a da se D vitamin dodaje u hranu u mnogim zemljama.

„Nema nikavih opasnosti od ovih i od mnogo većih doza, a naročito za one koji su oboleli“, rekao je Kamenov, ističući činjenicu da „svi koji su oboleli od korone imaju nizak nivo vitamina D, a naročito oni koji imaju tešku kliničku sliku“.

Prema njegovim rečima, zaraženi koronom i oni koji leže u bolnici mogu da uzimaju i do 500.000 jedinica D vitamina dnevno zavisno od uzrasta i godina.

O čemu je još govorio Borisav Kamenov pogledajte u video prilogu:

Komentari

Svi komentari (5)