Ima li vode za krdo od 1.000 krava i konja na Suvoj planini?

Emisije 14. sep. 202123:30
Podeli:
Foto: Nova S

Krdo od gotovo 1000 životinja ugroženo je na ispaši na Suvoj planini. One su danima bez vode, jer je jedini obližnji izvor presušio, a ni cisterne sa vodom više ne stižu, kažu meštani.

Autor: Miljana Jeremić

Žedne, umorne, bespomoćne…ovako već nekoliko dana bez vode živi krdo krava i konja na Suvoj planini.

Oko 1.000 životinja na ispaši na Suvoj planini nekoliko dana su bez kapi vode. Meštani kažu da su životinje veoma iscrpljene i da im je hitno potrebna pomoć.

Jedini izvor – izvor Rakoš na Suvoj planini je presušio. Pomoć od opštine i vojske im je pristizala sve do subote, do kada su im dovozili cisterne. Opština Gadžin Han je, kako kažu, prošlog meseca iz svog budžeta plaćala gorivo za vojne cisterne, a meštani su od svojih para plaćali cisterne privatnih firmi da i one pomognu. Međutim, para više nema, vojsci je istekao ugovor, pa je voda prestala da stiže.

„Do sada već mesec dana i jače imamo borbu sa vodom. Skupljali smo novac, davali i sada nemamo više da dajemo. Gotovo, za dva tri dana je još ostalo vode što ima tu, što smo platili i gotovo. Neke krave već su načisto iznemogle, padaju. Lokalna samouprava slabo nam pruža pomoć“, kaže Nikola Manojlović, meštanin sela Mali Krčimir.

„Ja sam pola oterao kući da ih spasim ali pola su gore, pa možda odem i tu polovinu da steram kući. Imam 13, 14 komada. Imam krave gore i 15 ovaca su kod ovog čoveka što mi čuva za pare. Pa ćemo da vidimo šta će da se desi“, dodaje Danijel Petković, meštanin sela Mali Krčimir.

Vode nema više ni na planini, ni u selu. Problem je i voda za piće, pa se meštani snalaze i za svoje potrebe kako mogu.

„Ja sam jutros bio u drugo selo za vodu. Sa kolicima i flašama. Uterao sam pet flaša i to je to. Ja imam bunar, a ovi drugi možda nemaju. Ja imam bunar pa vadim za stoku a i ta voda nije za piće isto, ni za krave a kamoli za ljude“, priča Zoran Stevanović, meštanin sela Mali Krčimir.

„Mi bi stoku spustili ovde ali nemamo ni ovde vodu ni za nas, već mesec dana nemamo vodu. Idemo u druga sela i točimo vodu. Živimo kao u 18. veku. Samo što se još i u kace ne kupamo, što kažu stari ljudi“, dodaje Nikola Manojlović, meštanin sela Mali Krčimir.

Najteže je i onima koji kod kuće imaju decu, te im je jedini spas odlazak do drugog sela u kome vode ima. Iako su navikli da česme preko leta budu suve, sve je ovoga puta sačekala još jedna nova muka – suvi izvori. Ipak, nada da će im neko pomoći još uvek je tu.

„Država nam ne pomaže, evo kako živi sirotinja. Neka vidi Vučić ovo…“, kaže jedan deda.

Pogledajte ceo prilog u emisiji „Među nama“:

 

Komentari

Vaš komentar