Ilić i Panović: Čemu služe kvazi debatni formati kada su dijalozi besmisleni

Emisije 23. sep. 202100:55
Podeli:
Zoran Panović i Vujo Ilić, gosti, emisija Među nama, Medju nama
Zoran Panović i Vujo Ilić Foto: Nova S

Gosti emisije "Među nama" bili su politikolog, istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Vujo Ilić i programski direktor Demostata Zoran Panović koji su komentarisali ponašanje poslanice SNS Nevene Đurić na RTS, ali su izneli i svoje stavove i opoziciji, dijalogu i predstojećim izborima.

Upitan da prokomentariše saopštenje SNS kojim je ta stranka pohvalila svoju poslanicu za držanje u duelu na RTS-u i čemu to služi ako tako izgleda, Ilić je rekao da je po njemu glavno pitanje da li ovakav vid emisije, ovaj kvazi debatni format, da li on ispunjava ulogu koju bi javni servis trebao da ima i da li on služi javnom interesu.

„Odgovor je – ne. Ideja ovakvih programa bi trebalo da bude, da se zapravo stvori jedna uravnotežena slika i da se može da se dođe do suprotstavljenih stavova, ali ovde ne može ni do čega da se dođe. Ovde je jedno namerno i svesno pozicioniranje učesnika u raspravi tako da ne može da se ostvari debata i meni je tu glavno pitanje čemu to služi? Dakle, to služi da se na kraju godine u nekom izveštaju za Evrpski parlament saberu neki minuti gde će opozicija biti predstavljena u medijima, ali da se sa druge strane osigura da sadržina tog razgovora ne može ni na koji način da se približi ostvarivanju javnog interesa, a to je sučeljavanje stavova između političkih protivnika“, istakao je Ilić.

Upitan da li onda oni koji su sa druge strane, ispred sagovornika iz SNS imaju bilo kakav razlog da učestvuju u takvim dijalozima, Panović misli da ne postoji format u Srbiji, medijski, televizijski koji može da ispoštuje takav nivo dijaloga koji je naveo Ilić.

„Ti dijalozi su besmisleni. Jednostavno treba svako da ima pravo na monolog. Ovako, jeste besmisleno, a sa druge strane ne može ni RTS, niti bilo koja druga televizija da vaspitava i komanduje strankama ko će doći u tu emisiju. Situiacija je takva da, kada pravite takav vid emisije i kada uspete da dovedete dve partije vlasti i opozicije, retko dobijete onog koga želite“, naglasio je Panović.

O čemu su još govorili Vujo Ilić i Zoran Panović u emisiji „Među nama“ pogledajte u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar