Vlada Srbije je uredbom produžila ograničenje cene hleba "Sava". On košta 54 dinara i toliko ćemo ga plaćati do juna. Hoće li ova odluka naterati pekare da povećaju cene svih ostalih vrsta hleba i peciva, kako će to uticati na naš budžet i ostala lančana poskupljenja o tome za jutarnji program "Probudi se" govori Zoran Pralica iz Unije pekara.
Na pitanje hoće li dalje ograničenje hleba „Sava“ dovesti do poskupljenja drugih pekarskih proizvoda Pralica kaže da Unija pekara ima izuzetnu saradnju sa Vladom.
„Još pre dve i po godine kada je krenuo kolaps, brodovi nisu uplovljavali u luke, nije bilo kontejnera i veštački se pravila kriza, nije bilo robe ni prometa a kasnije je ta kriza podstaknuta još više ratom u Ukrajini. Bez odlične saradnje sa Vladom, od koje imamo svu moguću pomoć, ne bi bila moguća ova cena hleba. Vlada ne utiče na cene ostalih proizvoda i oni se prodaju po tržišnim uslovima i cenama i nikakve veze nemaju sa veknom Sava od 500 grama“, objašnjava Pralica.
Unija je preko Vlade uticala na trgovine koje su, kako kaže, najveći neprijatelji pekara.
„Građani Srbije treba da znaju da na sve ostale naše proizvode veliki trgovački lanci imaju maržu i do 80 posto. Iz republičkih robnih rezervi dobili smo nešto jeftinije brašno da bi mogli da proizvodimo hleb za 54 dinara, inače, on bi po nekoj našoj kalkulaciji sada trebao da košta i do 64 dinara. Mi smo tu ukalkulisali samo osnovne artikle i šta ulazi od sirovina, tako da pekari na tom hlebu ne zarađuju, To je naš doprinos građanima i ovoj situaciji“, ističe predsednik Unije pekara.
Podseća da ne treba gledati uže gradsko jezgro već prigradska naselja Vinču, Borču i druge, gde su porodična domaćinstva sa većim brojem članova koji pojedu i po šest vekni hleba dnevno.
„Ovo što radimo zajedno sa Vladom je stvarno veliki napredak i pomoć i mislim da bi to ograničenje hleba „Sava“trebalo držati još neko duže vreme.
Tvrdi da u produženju ograničenja cene hleba nema predizborne kampanje i podseća da su pekari uvek bili tu na usluzi da pomognu građanima Srbije kako ne bi bili oštećeni.
Prilog pogledajte na početku ove vesti.
BONUS VIDEO: Takmičenje za najboljeg pekara