Povrtarima nikako ne odgovara ovo hladno vreme i kiša, koji su već uticali na rod povrća. Postavlja se pitanje da li će biti parpika, kornišona i po kojim cenama? Pored problema sa ovim nevremenom, svi znamo kakve su cene i poskupljenja nafte, djubriva i poljoprivredne hemije. Da li će povrtari opstati i kako?

U domaćinstvu Dejana Đurića iz Trstenika se bavi povrćem saznajemo da je ovo hladno vreme preseklo rod povrća u njegovim plastenicima.

– Kupci traže robu ali sve je sada smanjeno, smanjuje se proizvodnja. Cene su skočile, prosto kad nema robe, cene skaču – kaže Đurić i dodaja da je hladno vreme posebno uticalo na kornišone, čiji rast je zastao.

– Oni su najmekša biljka i prvi osete hladnoću, tako da je baš dosta smanjen prinos zato što biljka teže podnosi hladno vreme. Mi živimo samo od povrtarstva, to nam je jedini izvor prihoda, cene svega što je poskupelo su uticale i na naše cene. Mnogo je teže no što je bilo ali trudimo se koliko možemo – kaže Đurić za jutarnji program „Probudi se“.

Najveći strah povrtarima predstavlja inicijativa „Otvoreni Balkan“ koja žestoko može da se odrazi na našu poljoprivredu.

– Problem je što je konkurencija velika a Albanija i Makedonija imaju mnogo bolju klimu i kod njih ranije stiže sve od povrća i voća. Kad kod nas krene da stiže povrće kod njih već prolazi, oni tada prodaju jeftino kako bi očistili skladišta i to utiče mnogo na našu cenu. Možda bi neko rešenje bilo, recimo uvođenje nekih ekoloških taksi na neku sezonsku robu koje ima i kod nas – zaključuje Dejan Đurić iz Trstenika.

Ovo hladno vreme je već žestoko uticalo na rod povrća tako da će cena na pijacama biti još veća narednih dana.

BONUS VIDEO: Anketa – Pitali smo građane, šta su primetili da je najviše poskupelo na pijaci?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)