„Vanredni izbori su najbolje rešenje za Crnu Goru“

Emisije 20. jun. 202108:58 > 16:19
Podeli:
Foto: Printscreen NOVA S

Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici uskomešalo je strasti u Srbiji i Crnoj Gori. O tome da li je njeno usvajanje označilo i kraj Vlade Crne Gore u emisiji “Probudi se” su govorili politički analitičar Ljubomir Filipović i Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike.

Na pitanje zbog čega je nastao problem oko Rezolucije, koja je bila sastavni deo koalicionog dogovora koji prethodio formiranju Vlade Crne Gore, Pavićević je rekao da “nema tog sporazuma koji je podrazumevao da bi neku odluku vlade trebala da podrži Demokratska partija socijalista”.

“Kad se raspravljalo i o Rezoluciji o Srebrenici, govorilo se i o razrešenju ministra Leposavića. Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića je birala da li će tog dana da spašava ministra ili vladu Zdravka Krivokapića u odnosu na koju deluje kao opoziciona partija. Mi smo imali jednu neobičnu situaciju da je najjača opoziciona partija spasila vladu. Da to nije uradila, ona bi sigurno pala”, ističe Pavićević.

On smatra da je DPS odlučio da spasi vladu Zdravka Krivokapića, zato što su procenili da im nije isplativo da izlaze na prevremene izbore.

„Oni su nakon 30. avgusta prešli u ulogu sigurnih izbornih gubitnika. Izgubili su Nikšić, a onda su u Herceg Novom doživeli debakl kakav nikad ranije nisu. U DPS-u praktično razmišljaju o sebi, jer su u padu i zato su sačuvali vladu Zdravka Krivokapića. Zato je najbolje da se promeni sastav vlade ili da se ide na nove izbre“, rekao je on.

S druge strane, Ljubomir Filipović je rekao da su tvrdnje da je Krivokapić napravio pakt sa Đukanovićem budalaštine. On je takođe saglasan da su izbori najbolje rešenje za prevazilaženje parlamentarne krize.

“Ovde imate situaciju u kojoj je stvarno DPS spasio vladu Zdravka Krivokapića. Da su gledali samo svoje stranačke interese i razmišljali taktički, oni bi vladu ostavili da sama rešava svoje probleme. Gospodin Leposavić je svojom izjavom o genocidu u Srebrenici jasno sebe vrednosno svrstao. Takav čovek nema šta da radi u Vladi Crne Gore i shvatili su to ljudi iz vladajuće koalicije”, naveo je on, a zatim se osvrnuo i na pisanje medija u Srbiji.

“Tabloidi optužuju Krivokapića da je izdao srpstvo i šire lažne vesti da je Rezolucija o Srebrenici okarakterisala srpski narod genocidnim, iako u njoj izričito piše da se nijedan narod ne može tako tretirati. To je propaganda koju plasiraju vlasti u Srbiji, jer se osećaju nemoćnim, usled činjenice da ne mogu da kontrolišu procese u Crnoj Gori”, naglasio je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram