nova s

Snimak iživljavanja i maltretiranja profesroke u Tehničkoj školi u Trsteniku šokirao je Srbiju. Jedan učenik je zamajavao profesorku, drugi joj izmakao stolicu a treći je sve to snimao. Naravno da je snimak završio na društvenim mrežama a sve je izazvalo gnev javnosti u Srbiji. O ovome je u emisiji "Među nama" govorio reditelj Gorčin Stojanović.

Šta je zapravo snimak na kome se vidi kako trojica učenika Tehničke škole u Trsteniku zlostavljaju i maltretiraju profesorku, šta zapravo Srbija tu gleda?

„Mi gledamo poraz društva. I taj poraz nije skorašnji, nisam gledao… Osećao sam se kao saučesnik samim tim što gledam. Stvarno se čovek oseti poraženo. To je poraz našeg društav u celini jer je to samo pokazatelj onoga što je priizvod svega onog što se dešavalo poslednjih tridesetak godina. Priprema za rat, rat, nesuočavanje sa sopstvenom krivicom u ratu i to je jedna posvemašnja, nemam izraz, agresivizacija javnog prostora“, objasnio je reditelj Gorčin Stojanović.

Po njegovim rečima u trenutku kada psovka u javnom prostoru prestane da bude šarmantna i postane uobičajena i više od toga, počne da se toleriše i ono što psovku prati, a to je agresivnost. Kada to postane normalnost, onda ovo nije neočekivano.

„Verovatno da nije jedina stvar i zato je ukupni poraz. Postoji empatija, ali ne postoji spremnost da se društvena paradigma okrene. Ta stvar uvek ide od uprave. Uvek ide od očnih koji drže poluge moći, vlasti, uprave i tu nije poenta šta će reći ministar obrazovanja… Ovo je poraz naš, ja sam samo pitao šta bi bilo da je moje dete bilo prisutno?  Siguran sam da ne bi učestvovao, ali da li bi se suprotstavio, ako bi suprotstavio kako bi prošao? Mi živimo u jednom agresivnom društvu koje podstiče agresiju“, objašnjava Gorčin Stojanović.

Celo gostovanje Gorčina Stojanovića pogledajte u emisiji „Među nama“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar