Teme i naslove današnjih dnevnih novina u jutarnjem programu "Probudi se" komentarisao je i analizirao politički analitičar, Ognjen Gogić.

Govoreći o inicijativi za otvaranje mosta na Ibru koji deli južni i severni deo Kosovske Mitrovice podsetio je da je šef misije Euleksa upozorio da bi to moglo da ima ozbljne bezbednosne posledice.

„To bi simbolično značilo zaokruživanje albanske dominacije severom i očekujem da će se to desiti, sve što je Kurti najavio to je i realizovao, u programu njegove partije Samoopredeljenje svakako postoji objedinjavanje severne i južne Mitrovice. Kurti uporno vodi politiku provociranja Srba na severu Kosova, stalno traži teme za koje zna da mogu da izazovu revolt, u nadi da Srbe pobuni i da ih navede da preduzmu neki možda radikalniji korak“, kaže Gogić.

Kako ističe, Srbi „apsolutno treba da se pitaju“ o ovoj temi, ali podseća da je njihov stav poznat i da oni nikada nisu bili naklonjeni ideji da se taj most otvori za saobraćaj.

„Za albansku stranu nema nekog posebnog značaja otvaranje mosta za saobraćaj, osim toga da se provocira srpska strana. Dakle, jedina funkcija i razlog da se on otvori jeste da bi se napravila nova provokacija prema Srbima, zato što su uspostavljene druge saobraćajne veze između severa i juga. Tako da taj most ne bi ništa značio u tom pogledu, osim neke vrste simboličke pobede albanske strane nad srpskom“, ocenjuje Gogić.

Ako se pita srpska zajednica na severu Kosova, kako kaže, nikada ne bi bio pravi momenat za otvaranje mosta za drumski saobraćaj jer to kod njih otvara stare rane, pre svega u Severnoj Mitrovici.

Gogić takođe ističe da je sever Kosova pripojen Prištini više simbolički nego zvanično, moramo da nađemo drugu lokaciju da se sretnemo dogodine, to više nije Prizren.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Tenzije na Kosovu na prestaju: Priština najavljuje otvaranje mosta na Ibru, Srbi to vide kao novu provokaciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar