Gimnazijalci iz Lebana uredili prostor za mlade pored reke

Emisije 22. jun. 202121:14
Podeli:
Foto: Nova S

Gimnazijalci iz Lebana su poslednji dan škole odlučili da provedu radno i u prirodi. Odlučili su da očiste mesto kraj reke gde se tradicionalno okupljaju generacije i da na taj način budu primer drugima.

Ovo je mesto gde su nekada okupljali njihovi roditelji. Sada tu i sami rado dolaze. Ipak, srednjoškolcima iz Lebana je smetalo to što njihovo omiljeno mesto kraj reke nije i uređeno. Zato su odlučili da nešto promene. Poslednji dan u školi, a pojedini i završetak gimnazije, obeležili su radnom akcijom.

„Danas imamo priliku da nešto radimo u našem gradu. Trenutno imamo priliku da sredimo prostor na kome smo mi i mislim da se takva prilika ne propusta bilo zbog mature ili drugih stvari“, rekla je maturant Gimnazije Jelena Stanojević.

„Ovo je nešto što znači svima i mislim da kada bismo mi ovako nešto uradili da bi i ostale generacije, koje dolaze, to praktikovale“,  rekla je učenica drugog razreda Gimnazije Anja Stanković.

Šetalište pored reke zaraslo je u visoku travu, a od mesta za sedenje postojao je samo jedan zid. Međutim, sada ovaj deo krase šarene klupe, farbaju se betonske stazice i zid, kosi se trava.

Foto: Nova S

„Ovo mesto je mnogo drugačije izgledalo. Bilo je mesto gde se okupljaju mladi. Mi ćemo i danas verovatno popodne nastaviti druženje uz muziku i nadam se da će mladi nastaviti tradiciju da se okupljaju na ovom mestu“, rekla je profesorka srpskog jezika u Gimnaziji Svetlana Cvetković.

Ideju gimnazijalaca da se deo kod reke uredi podržala je NVO Građanske inicijative koja im je obezbedila neophodne klupe, kante za smeće i organizovala radnu akciju. Nadaju se da će sve što se ovde uradi ipak i zadržati, odnosno da će se i ubuduće brinutu o ovom prostoru.

„Mi se nadamo da ćemo ovom akcijom, osim što ćemo mladima obezbediti neko mesto gde će moći da provode letnji raspust, animirati građane Lebana da drugačije gledaju na ovoj prostor i da ga ne uništavaju na dalje“, kaže Milica Branković iz NVO Građanske inicijative.

U projekat Građanskih inicijativa „Jačanje lokalnih glasova za pravičan razvoj“ uključili su se i mladi iz Bujanovca i Vranja i svi imaju isti cilj – da budu odgovorni i da sredinu u kojoj žive učine lepšom.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinarke Miljane Đorđević možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar