Gde su nestali tv dueli u Srbiji

Emisije 16. apr. 202120:39
Podeli:
Medju nama
Foto:Nova S

Sećate li se TV duela između Mlađana Dinkića i Božidara Đelića? Verovatno da da. Sigurno da se neke od rečenica i danas prepričavaju. Kada ste poslednji put pogledali nešto što je ličilo na ozbiljno televizijsko sučeljavanje političara?

Forma TV duela u Srbiji je praktično izumrla. A mi se pitamo – zašto?

„Zato što u Srbiji ne postoji tzv. deliberativni okvir, tj. prostor za dijalog. Da biste imali dijalog, morate da imate dijalog u društvu. Mi imamo medije koji su postali sredstvo promocije i propagande, imamo javni servis koji u tome prednjači, imamo REM koji ne stimuliše svojim izveštavanjem i svojim analizama“, kaže Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja.

Istinski TV dueli, poput onog u kom su učestvovali Zoran Đinđić i Vojislav Šešelj, ne mogu se videti na domaćim kanalima gotovo deceniju, a predsednik Aleksandar Vučić poslednji put je u jednom takvom programu učestvovao još 2012. godine.

„Poslednji dueli su bili u prošloj predizbornoj kampanji, imali smo ih i mi ovde na N1, ali to je postalo praktično neslušljivo. Vi mislite da argumenti nadglasavanja zapravo treba da donesu pobedu u duelu, i onda se to pretvori u jedan cirkus koji je praktično negledljiv. Ove duele koje sada gledamo na RTS-u, koji u stvari nisu dueli, nego su nekakvi paneli, oni pokazuju da nema toga, izgubili smo jednu kulturu dijaloga. Naravno da je duel jedna fenomelna TV forma“, rekao je izvršni producent N1 Igor Božić.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je premijerku Brnabić na TV duel na javnom servisu, uz reči da se pogledamo u oči i pred građanima Srbije sučelimo mišljenja. Dr Rade Panić sličan poziv uputio je ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru. Ipak, postavlja se pitanje da li je publika zaista željna takvog sadržaja?

„Bojim se da kod nas publika više očekuje od učesnika u razgovoru, medijskom razgovoru, neku vrstu medijskog obračuna, gde će biti i te tzv. medijske krvi, tako da smo mi ušli u jednu fazu koja je jako opasna, gde ima jako malo razgovora, gde se jako malo čujemo“, dodao je Gavrilović.

Možemo li se onda uopšte nadati da bi u skorije vreme mogli da pogledamo jedan pravi TV duel?

„Političari to vrlo lako mogu da promene, ali vi vidite da razmene mišljenja nema, zato što svako ima svoju istinu. I misle da u tim sučeljavanjima ne mogu da predstave svoju istinu na pravi način. A verujem i da se plaše da li će tu neko da bude pobednik, a neko gubitnik“, istakao je Božić.

Izbori se bliže. Možda se u sklopu pregovora o uslovima pod kojim će se na njih izaći provuče i stavka da dueli ponovo postanu deo naše televizijske kulture.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“ koji je pripremio Marko Novičić:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar