Foto: Video/Nova.rs

Sastanak sa diplomatskom petorkom i predstavljanje francusko-nemačkog plana dogodilo se 20. januara, od kada je ovaj plan o rešenju kosovskog pitanja u centru pažnje javnosti. Posebna sednica Skupštine o tome danas. Međutim stav crkve o navedenom planu još nismo čuli. Patrijarh Porfirije u poseti je Sjedinjem Američkim Državama od 24. januara do 5. februara. Kulturolog Jovan Janjić veruje da to nije izbegavanje odgovornosti jer je patrijarhov put u Ameriku zakazan ranije.

Reporter: Marija Čanković

„Sada uplitati crkvu mislim da je neumesno, to meni deluje na pokušaj podele odgovornosti za ono što možda sledi. Crkva je na sastanku sa predsednikom države jasno ponovila svoj stav i to tri puta, da ona ostaje pri tome da je teritorija Srbije nepodeljena. Oni daju podršku državnom rukovodstvu samo ako ostaje pri tom stavu“, kaže kulturolog Jovan Janjić.

Draško Đenović verski analitičar smatra da se Srbija decenijama bavi Kosovom i patrijarhovo odsustvo ništa neće promeniti.

„Videli smo danas scene iz Skupštine gde je bilo svega osim hrišćanskog ponašanja. Patrijarh ništa tu ne bi mogao da promeni jer nije član parlamenta već neko ko je na čelu najveće crkve u našoj zemlji i mora se baviti svim eparhijama, ne samo Kosovom“, kaže Đenović.

Opširnije u prilogu emisije „Među nama“:

 

Komentari

Svi komentari (0)