Nije tajno sve što je kriptovano

Emisije 09. jun. 202120:16
Podeli:
Aplikacija, kriminalci, kriminal, Nije tajno sve što je kriptovano, prilog, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

FBI je u protekle dve godine preko lažne aplikacije ANOM pratio dopisivanja kriminalaca koji su je koristili. Kriminalci su mislili da se dopisuju preko kriptovane aplikacije kojoj niko ne može da pristupi, ni ne sluteći da ju je napravio i podmetnuo upravo FBI. Među uhapšenima ima i 18 Srba.

Trojanski štit – naziv je akcije FBI-ja u kojoj je za sada uhapšeno više od 800 osumnjičenih za dilovanje droge, planiranje likvidacija i brojnih drugih teških krivičnih dela. Zaplenjeno je preko 48 miliona dolara, kako u gotovini tako i u kriptovalutama.

„U proteklih 18 meseci, FBI je obezbedio kriminalnim organizacijama u preko 100 zemalja šifrovane uređaje koji su nam omogućili nadzor njihove komunikacije. Da biste imali sliku o veličini ove akcije videli smo fotografije stotina tona kokaina skrivenog u pošiljkama voća i stotine kilograma kokaina u konzerviranoj robi. Uspeh operacije Trojanski štit rezultat je ogromnih inovacija, predanosti i međunarodne saradnje bez presedana“, kaže Kelvin Šivers iz FBI.

Aplikacija, kriminalci, kriminal, Nije tajno sve što je kriptovano, prilog, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Nakon što je FBI razotkrio dve šifrovane aplikacije, pokrenuli su sopstveni servis nazvan ANOM koji je pušten u kriminalno podzemlje. ANOM je jedino mogao da bude instaliran na telefonima koji su kupljeni na crnom tržištu. Iz KRIK-a poručuju da zbog opasnosti od prisluškivanja ove aplikacije ređe se koriste za pozive.

„Poruke su zaključane. Mogu da ih vide samo oni koji imaju tu aplikaciju na telefonu i koji imaju šifre jer je visok sistem zaštite. Uvek je u pitanju 3 ili više šifara da bi se uopšte ušlo u app. Često su u pitanju neki ključevi koje morate da razmenite sa osobom sa kojom razgovarate“, kaže Bojana Jovanović iz KRIK-a.

Ovu aplikaciju najviše su koristili kriminalci iz Španije, Nemačke, ali i Srbije. Prema podacima Blica, srpske službe su od jula prošle godine bile intenzivno uključene u najveću akciju do sada ove vrste i od tada su pratile komunikaciju srpskih kriminalaca.

„Srbija je u top 5 zemalja čiji su državljani koristili ovu informaciju, tako da čekamo da vidimo koji su uhapšeni. Kada je u pitanju kriminalna scena u Srbiji, i dalje su najjači kavački i škaljarski klan i grupe koji su im pridružene“, dodaje Bojana Jovanović iz KRIK-a.

Za dve godine prikupljeno je više od 20 miliona poruka na više od 11.800 uređaja koje su koristili kriminalci, a oko 9.000 policajaca je ukupno radilo širom sveta.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Nemanje Vidića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar