Epidemiolog Đurić: Čeka nas dramatična jesen sa koronom

Emisije 19. sep. 202108:47 > 09:15
Podeli:
Foto: Printscreen NOVA S

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji raste. Bolnice prelaze u kovid sistem, škole na kombinovanu nastavu, a sve više zemalja zatvara granice za naše građane. Vlast najavljuje uvođenje kovid porpusnica, ali ne zabranjuje javne skupove i ne pooštrava mere. Zdravstveni radnici upozoravaju da je sistem pred kolapsom, a interesa za vakcinaciju nema. O tome da li možemo u ovim okolnostima da očekivati poboljšanje situacije, u emisiji “Probudi se” govorio je epidemiolog Predrag Đurić.

Na pitanje da li se preteruje sa ocenom da Srbiju čeka veoma teška jesen, Đurić je rekao da, ukoliko se nešto ozbiljnije ne promeni, Srbiju čeka dramatična jesen kad je koronavirus u pitanju.

Pročitajte još...

“Jedan od osnovnih faktora, zbog kojih imamo ovoliko zaraženih, je veoma nizak obuhvat vakcinacijom u Srbiji. Pored toga, izostanak ozbiljnijih mera u poslednjih godinu dana i selektivno sprovođenje mera koje su na snazi, netransparentno rukovođenje epidemijom, dovelo je do situacije u kakvoj smo”, poručuje on.

Đurić se osvrnuo na poređenje Srbije sa Švedskom, odnosno sa njenim modelom borbe protiv koronavirusa. On kaže da se takve paralele prave samo zato što su Šveđani izabrali drugačiji put u odnosu na ostale zemlje, kad je reč o borbi protiv pandemije.

“Ta analogija nije u potpunosti ispravna. Ono što spaja Srbiju i Švedsku jeste opredeljenje na prirodno prokužavanje ljudi. S druge strane, mi ne možemo da tvrdimo da je put koji je odabrala Švedska bio dobar, imajući u vidu broj preminulih i poređenja sa Norveškom, Finskom, Danskom. Ovde se čini da je filozofija upravljanja pandemijom bila bazirana na osnovu iskustva koje Srbija imala, a većina zemalja nisu – ono vrlo restriktivno zatvaranje građana i policijski čas. Ako se ima u vidu revolt građana prošlog leta kad se pominjalo ponovno uvođenje restriktivnih mera, onda je jasno šta je dovelo do toga da se razmišlja na populistički način, odnosno da se ne uzburkavaju građani koji imaju negativan stav o protivepidemiološkim merama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar