Obustava i tačka - Gosti Nemanja Jolović, Sara El Sarag
Foto: Printscreen Nova.rs/video

Nezadovoljstvo srpskih advokata ovih dana dostiže vrhunac i taj vrhunac ćemo verovatno videti i u naredna dva dana jer su advokati najavili obustavu rada. Razlog za ovu situaciju leži u stavu Vrhovnog kasacionog suda o napalatama troškova obrade kredita i osiguranja. Da li svi advokati jednako gledaju na ovaj problem, u emisiji Među nama govorili su advokati Sara El Sarag i Nemanja Jolović.

„Pristalica sam da se uvek iskoriste druga sredstva ukoliko stoje na raspolaganju. Obustava je poslednji trzaj, poslednja opomena, da se nešto što je dovelo do te obustave popravi. Taj stav (Vrhovnog kasacionog suda) je nedavno objavljen, 16. septembra, i kao grom iz vedra neba je pogodio štediše koje su pokrenule sporove. To su stotine hiljada sporova tim povodom, zbog nezakonito obračunatih naknada za kredite. Mi smo imali stav iz 2018. godine i on je primenjivan i sada dolazi novi stav“, objašnjava Nikola Jolović.

Na pitanje jesu li iskorišćene druge mogućnosti koje su bile na raspolaganju pre obustave rada, Jolović kaže da je on glasao protiv obustave, ali ne zato što smatra da je stav VKS opravdan, već zato što nije bilo jasnog cilja i sredstva kojima se treba boriti protiv ove odluke.

Advokat Sara El Sarag kaže, sa druge strane, da je obustava rada bila neophodna.

„Ono što je problem je što je to nama došlo odjedanput. Ova obustava datira još od onoga što se desilo letos, vezano za Zakon o parničnom postupku. Ne bih se držala samo da je razlog obustave bio zbog obračuna troškova jer nam se podvlači izmena ZPP. Dakle, ova obustava koja je izglasana, jeste bilo peticije, mnogo mladih advokata radi te predmete i živi od toga. I to nije problem advokata, problem je zakona koji ide u korist građana i problem štediša“, kaže advokat El Sarag.

Više o ovoj temi pogledajte u videu koji sledi:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)