Dušan Janjić o „strujnom“ povezivanju Beograda i Prištine i pobuni zbog računa

Emisije 22. jun. 202223:07
Podeli:

Gost današnjeg izdanja emisije "Među nama" na TV Nova S bio je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose koji je, između ostalog, govorio o "strujnom" povezivanju Beograda i Prištine, kao i o ulasku severa Kosova u sistem plaćanja struje.

„Mapa puta je tehnički upitnik ili uputstvo kako da se reguliše jedan deo sporazuma o energetici koji je potpisan 2013, pa je unapređen 2013. godine, i to samo onaj deo koji se odnosi na operatera, učesnika u distribuciji struje na četiri opštine. Da bismo sada znali sve detalje Mape puta nama nedostaje ključna informacija, a to su razgovori predstavnika države Srbije i EPS-a sa turskom kompanijom u Istanbulu. Tamo se može nazreti koje su količine dugovanja građana i kompanija sa severa Kosova prema kosovskom KOSTT-u, po osnovu neplaćenih računa za struju, kao i kako će se ona izmiriti“, rekao je Janjić, komentarišući usvajanje Mape puta za primenu Sporazuma o energetici koji je juče dogovoren u Briselu.

Prema njegovim rečima, u Srbiji „nije baš sve tako crno“ kao na severu Kosova, iako stanovncima tamo deluje „da smo crnji od njih“ jer ovde, osim privilegovanih, mase plaćaju struju.

Kako kaže, ovde nije "nikakvo čudo ni revolucija", kao što je bilo na Kosovu, kada je njegov centralni deo u periodu od 2005. do 2008. ušao u sistem plaćanja, a neizbežno je - ući će i sever.

On je naveo da o tome, kakvi će modaliteti ulaska u sistem plaćanja biti, ne bi spekulisao, jer treba videti kako će funkcionisati sporazum sa turskom kompanijom.

Kada se to desi, deo novca za struju koristiće se za nadoknadu onoga što je kosovska Vlada dala kao garanciju dok još nije bila formirana, dok se ne može sa sigurnošću tvrditi gde će ići drugi deo, prvenstveno jer još uvek nije rešeno pitanje vlasništva.

"Ono je de fakto i de jure rešeno u korist Kosova i tu je kritika u pravu, da je Kosovska privatizaciona agencija zahvaljujući jednom modelu privatizacije EU preuzela zapravo sve kompanije. Kompanija 'Elektrosever' može biti i srpska i multietnička - čak i ne bi valjalo da bude čisto srpska, a pogotovo da ne pripadne u ruke vladara severa Kosova, ali mi to još uvek ne znamo", objašnjava Janjić.

Kako dalje objašnjava, ova firmu zvanično pravi EPS, a to znači da je ona mešovita - ali novac neće ići srpskoj strani.

"Svaki dogovor smatram boljim nego blokadom - ovo je mali korak, ali je nekakav korak, a ogroman je za Lajčaka. Ovo je prvi sporazum koji je on potpisao za tri godine. Nije to samo po sebi loše, ali njegovo 'naduvavanje' u nacionalnu priču je kontraprodukt", zaključio je Janjić.

Celo gostovanje pogledajte u videu na početku teksta.

BONUS VIDEO Nemci preuzimaju Kosovo: Rada Trajković i Dušan Janjić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar