Durutović, Arsić i Anđelković: Škola za 21. vek

Emisije 12. mar. 202121:04
Podeli:
Foto: NOVA S

Stela Durutović, Milena Arsić, Katarina Anđelković, gošće najnovije emisije "Među nama" na televiziji Nova S, govorile su o tome kako izgleda decu pripremiti za budućnost, kada tehnologije napreduju iz dana u dan, ali i o projektu "Škola za 21. vek" koji se bavi razvijanjem kritičkog mišljena kod mladih.

Najpre je Durutovićeva, koordinatorka projekta, istakla da je cilj istog da se deci pomogne da prevaziđu izazove u budućnosti prilikom izbora zanimanja.

„Škola je projekat koji je usmeren na to da pomogne deci da prevaziđu izazove sa kojima će se susretati u budućnosti, prilikom izbora zanimanja na budućem tržištu rada. Svi već sada znamo da zanimanja, koja će biti tražena u budućnosti, su ona gde će se od mladih ljudi očekivati da donose odluke, raznišljaju, rešavaju probleme. Naš  program sadrži veliki broj metoda i tehnika za razvijanje kritičkog mišljenja, koja nastavnici usvajaju na obukama, a zatim ih primenjuju u praksi u nastavnim učiniocima“, rekla je Durutovićeva.

Sa druge strane, Katarina Anđelković iz Fondacije „Petlja“, koja je učestvovala u pripremi obuke za nastavnike, ističe da su upravo nastavnici ti koji prenose znanje svojim učenicima, upućuju na razvoj kritičnog mišljenja, ali i podstiču kreativnost.

Milena Arsić, voditeljka obuke, ali i nastavnica, istakla je tokom emisije da projekat „Škola za 21. vek“ ima novine u pristupu prema mladima.

„Veština kritičnog mišljenja i rešavanja problema, kao i programiranje, već sada su deo našeg obrazovnog sistema i našeg postojaćeg plana i programa. Program „Škole za 21. vek“ unosi neke novine u pristupu, načinu na koji se implementiraju tehnike i metode. Mi na obukama sa nastavnicima prolazimo kroz niz radionica, koristimo različite alate i tehnike, koji nastavnicima pomažu da u učionicama dalje razvijaju te veštine“, rekla je Arsićeva.

Celo gostovanje pogledajte na sledećem linku:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar