Dragićević Šešić: Institucije sistema ne rade, čekaju odluku predsednika

Emisije 11. okt. 202123:09
Podeli:
Milena Dragićević Šešić o Stefanoviću, Malom i aferama, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Milena Dragićević Šešić Foto: Nova S

Profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti Milena Dragićević Šešić ukazala je da u Srbiji, za razliku od uređenih zemalja, institucije koje treba da nam garantuju stabilnost i bezbednost ne rade. "Sve na kraju zavisi od odluke vrha države i predsednika i institucije sistema čekaju u stvari njegovu presudu da bi krenule da rade", rekla je Dragićević Šešić u emisiji "Među nama".

U Beogradu se održava proslava 60-te godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih,  a na pitanje koliko je Samit nesvrstanih danas značajan i stvaran u odnosu na ono što je nekada bio, Dragićević Šešić kaže da to ne može da se meri jer je to bio drugi duh vremena – „kultura nade“.

„Šezdesete godine su bile u celom svetu iz različitih razloga poletne – u Africi i Aziji dekolonizacija, oslobođenje, razvoj zemlje, ali bogami i u Evropi jedno osećanje progresa i napretka, tako da su to bile godine nade. I u tom smislu taj polet koji su nosili sa sobom praktično svi nesvrstani, on se prelivao sa jednih na druge, on se multiplikovao, a s obziorm da je Jugoslavija smatrana jednim liderom, to je donosilo brojne benefite celokupnom društvu“, rekla je Dragićević Šešić.

Komentarišući najnovije afere kod nas i upoređujući kako uređene zemlje reaguju u sličnim situacijama, a šta možemo da vidimo kod nas, Dragićević Šešić ističe da vidimo da neke od institucija sistema ne rade.

Što se tiče Univerziteta mislim da dobro radi, ali neke institucije koje treba da nam garantuju stabilnost, bezbednost, e te institucije ne rade ili neke druge rade nešto lažno pa podižu paniku, ukazuje ona.

„Ne mogu da razumem da ako sa jedne strane imamo jedan medijski sistem koji stalno pravi afere, a u institucijama države se te afere ni na koji način ne procesuiraju, ali se i ne osuđuju i oni koji podižu afere ako ih nema, ako su lažne, pa treba da se kazne oni koji uzbunjuju javnost. Sve na kraju zavisi od odluke vrha države i predsednika i institucije sistema čekaju u stvari  njegovu presudu da bi krenule da rade“, navodi .

Ona je dodala da ne može da razume jednu vrstu letargije i apatije koja postoji u društvu.

O čemu je još govorila Milena Dragićević Šešić u emisiji „Među nama“ možete pogeldati u video prilogu:

 

Komentari

Vaš komentar