Novi Pazar, to više nema sumnje, jedna je od najvažnijih gastronomskih destinacija u našoj zemlji i dobila je epitet gastronomske prestonice Zapadne Srbije. U ovom gradu se dobro jede u bilo koje doba godine, a od ove jeseni imaju nešto posebno, takozvanu "Bosanku". To je novi specijalitet i postoji prava pomama za njim. To je novopazarska varijanta one dobro poznate lepinje sa Zlatibora. Slična je, ali ipak drugačija. Šta je to "Bosanka", kako se sprema i zašto je Pazarci toliko vole proverila je reporterka TV Nova S, Katarina Radović.
„Ovo se jelo pravilo kod mog dede ali nismo to plasirali u prodaju. Ja sam počeo to da pravim i vidim da se ljudima sviđa. Liči malo na zlatiborsku lepinju, napravim piticu, stavim kajmak, pršut naslažem, jaje, vratim piticu u furunu i zapečem na 450 stepeni. Kajmak se istopi i bude baš sočna i ukusna“, objašnjava tajnu „Bosanke“, pekar, Albin Kolašinac.
U njegovoj pekari može da se kupi samo pitica i da se traži da se posebno napravi „Bosanka“ po želji, a to, kaže Albin, uglavnom rade njegovi drugovi i poznanici koji često svraćaju.
Poslednjih meseci zavladala je prava pomama u Novom Pazaru za ovim doručkom.
„Ljudi obično doručkuju iste stvari i kada se pojavi nešto novo bude im interesantno, vole da promene. Osim što je ukusna, ona je za pritisak i holesterol prava bomba. Kažu mi ljudi kada doručkuju „Bosanku“ da ne ručaju, samo večeraju“, ponosan je Albin Kolašinac.
BONUS VIDEO Vašar u Novom Pazaru: Šta se sve može za 50 dinara?