košava
Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Jaka košava koja nam već peti dan pročišćava vazduh, uvlači se pod kožu i kvari frizure trajaće do četvrtka, kada će prvo oslabiti, a zatim skrenuti ka severo-zapadu, rekla je jutros Aleksandra Travica iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije. Gošća jutarnjeg programa televizije Nova S "Probudi se" otkrila nam je i da je najjača košava na našim prostorima registrovana 1972. godine u Vršcu.

„Tada je duvao vetar orkanske jačine – oko 48 metara u sekundi, što je oko 173 kilometra na čas. To je jačina vetra koja čupa drveće iz korena, kida saobraćajne znakove i nosi krovove“, kaže meteorološkinja.

Prema njenim rečima, košava je u Srbiji najjača na potezu Veliko Gradište – Novi Sad.

Travica nas je podsetila i  na to da nam košava stiže kada se hladan vazduh prebaci preko Ukrajine i Moldavije, pa naiđe na Karpate kao planinsku prepreku. Košava se provlači kroz useke i klisure i do nas na kraju stigne dolinom Dunava.

Prognoza

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će do 10. decembra u košavskom području duvati jak i olujni jugoistočni vetar, a na jugu Banata i sa orkanskim udarima.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako je navedeno u upozorenju objavljenom jutros na sajtu RHMZ, najjači udari vetra očekuju se danas pre podne na jugu Banata – od 100 do 140 km/h (28 do 40 m/s), a u Beogradu od 70 do 80 km/h (20 do 23 m/s).

U ostalim danima udari košave na jugu Banata biće uglavnom do 100 km/h (do 28 m/s), a na području Beograda do 60 km/h (17 m/s).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)