Foto: Nova S

Glavna urednica Sputnjika u Srbiji Ljubinka Milinčić i snimatelj Veljko Đurović bili su današnji gosti emisije "Među nama" sa kojima je novinarka Maja Nikolić razgovarala o medijskom ratu kada je reč o sukobu Ukrajine i Rusije.

Milinčić je rekla da nije očekivala da Srbija glasa za usvajanje rezolucije o agresiji Rusije.

„Ja naravno nemam informacije i saznanja koje ima državni vrh koji o tome odlučuje, ali za mene jeste iznenađenje. Utešno je to što ova rezolucija nema nikakav obavezujući karakter, nije odluka UN ili Saveta bezbednosti, pa da imaju svi obavezu da je poštuju, ali jeste neprijatno čuti“, rekla je Milinčić.

Đurović je naveo da je u svakom ratu teško proceniti šta je prava informacija a šta nije, jer se puno manipuliše.

„Svaka strana se trudi da dobije naklonost medija, domaćih ili stranih, ne bi li imala domaću ili međunarodnu podršku. U ovom ratu je primetno odsustvo izveštaja iz borbene zone. Jedine slike koje imamo jesu amaterske slike. Novinari u svakom ratu vrlo često nisu poželjni iz dva razloga. Jedan je operativna bezbednost, odnosno da ne dođe do curenja informacija, koje mogu biti od koristi za neprijatelja. Drugi razlog, a može biti i prvi, jeste to što nijedna vojska u ratu ne poštuje Ženevsku konvenciju odnosno međunarodno humanitarno pravo i tu se dolazi do zloupotreba, što se najviše odnosi na civile i zarobljenike, i tu se čine najviše ratni zločini, što je jedan od razloga što medija nema u borbenoj zoni“, rekao je Đurović.

Pogledajte celo gostovanje:

BONUS VIDEO: Vučić: Rat u Ukrajini na dramatičan način pogađa Srbiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)