Anketni odbor čiji je zadatak da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca danas je konstituisan. "Građani su danas bili veoma razorčarani kada su videli početak sednice", rekla je potpredsednica Pokreta SRCE Dijana Vukomanović u emisiji "Među nama", komentarišući prepirku opozicionih članova na prvoj sednici oko toga ko bi trebalo da predsedava odborom.

„Kao bivši narodni poslanik znam da je u parlamentu važno ko će biti predsedavajući Anketnog odbora, ali baš zbog tragedije koja se desila u Srbiji i odnela toliko mladih života nije bila primerena ova rasprava. No, bitno je da je Anketni odbor konstituisan, mada po Poslovniku on nema sudske ni istražne nadležnosti ali će svakako doprineti razrešenju i nekakvom upozorenju da se ovakvi događaji više ne ponove“, rekal je ona.

S obzirom da istorija dosadašnjih odbora pokazuje da nikada nešto posebno nisu doneli, postavlja se pitanje koja je se svrha njihovog formiranja, a Vukomanović smatra da su oni korisni i podseća da je od 2000. godine formirano osam Anketnih odbora, a najviše rezultata je dao onaj o otetim bebama.

„Anketni odbori postoje kao mogućnost u Poslovniku Narodne skupštine i dobri su baš zato da uključe širu javnost u raspravu u skupštini, jer odbori i komisije imaju pravo da postavljaju zvanične upite nadležnim državnim organima. To je neko vršenje nadzorne uloge nad radom skupštine i nadležnih institucija, odbori imaju pravo da konstatuju stručnjake, nevladin sektor, što će doprineti rasvetljavanju svih okolnosti ovako užasnih tragedija“, navela je Vukomanović.

Komentarišući rasprave koje su se poslednjih meseci mogle čuti u skupštini, Vukomanović navodi da je marketinški koncept SNS da unizi značaj parlamenta upravo kao kontrolnog i nadzornog tela, ali skupština je jako privlačna za građane ne samo zbog javnih prenosa preko RTS-a, nego zato što se opozicija ko god bio u vlasti, kao i građani, kada god se nešto desi u državi spontano okupljaju pred parlamentom.

„Ima Skupština još uvek očuvanu moć bez obzira što građanima izgleda nekad kao rijaliti. Mislim da je opozicija u ovom sastavu, nakon bojkota, sada veoma ofanzivna i u dobroj formi“, istakla je Vukomanović.

Celokupno gostovanje Dijane Vukomanović pogledajte na početku priloga.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar