Delić i Antonijević: Gde je nestao krizni štab?

Emisije 14. sep. 202123:09
Podeli:
Foto: printscreen/Nova S

Nekada su nas obaveštavali iz dana u dan, a sada sve ređe čujemo da je Krizni štab zasedao ili da je doneo neku odluku. Poslednje zasedanje je bilo u subotu, nisu donete nikakve nove mere. Jedan od članova štaba Predrag Kon kaže da je epidemija koronavirusa u Srbiji postala poligon za političke obračune, pa se zbog toga ni epidemiološke mere ne poštuju. Danas je prijavljeno novih 7.723 zaraženih u Srbiji i 26 umrlih. Šta se dešava u ovoj zemlji kada su mere, poštovanje mera i koronavirus u pitanju u emisiji "Među nama" govore infektolog dr Dragan Delić i pravnik Milan Antonijević.

Upitan kako vidi situaciju u kojoj praktično mera kao da nema, u kojoj se one koje postoje ne sprovode a zaraženih je sve više, Delić je rekao da nema posledica bez uzroka, a uzroci su brojni.

„Od ovih 8.000 novoinficiranih pet odsto, to je oko 400, imaće težak po život ugrožavajući tok bolesti. Od njih 400, 200 njih će biti neposredno životno ugroženi i verovatno će doći do smrtnog ishoda. Od 15 odsto sa teškom formom skoro 40 odsto će imati postkovid sindrom, odnosno redukovan kvalitet života, pa čak i skraćen život zbog nekih posledičnih stanja.

Sa druge strane, zbog toga što će celokupna medicina manje više biti okrenuta kovid pacijentima, non kovid bolesnici će biti ugorženi, upozorio je on.

Napominjujući da je prošle godine bilo 14.000 više smrtnih ishoda u srpskoj medicini. Delić smatra da su to ozbiljni problemi i da je zaista krajnje vreme da, posle dve godine, shvatimo da se ne radi o smešnom virusu koji se leči rakijom i belim lukom.

Upitan da li je nepoštovanje mera jedini razlog ovakvom skoku novoobolelih, on kaže da nije i da bi to bilo mnogo naivno verovanje jer je problem mnogo širi.

„Protivepidemijske mere moraju da budu blagovremene, odnosno pravovremene i moraju da budu selektivne. Sve vreme imamo protivepidemiološke mere koje su ili prerano donete, što je bilo retko ili da se kasno donose što je bilo uobičajeno“, istakao je Delić, dodajući da se „strahovito kasni u preventivnim merama“.

Upitan da li postoji pravna, pošto ne postoji tehnička, prepreka uvođenja kovid propusnica, Antonijević kaže da ne postoji .

„Vi neograničavate nikakva prava, a  sa druge strane govorimo o pravu da sedite u restoranu ili kafiću. Tako da ne vidim ni zakonski, ni ustavni problem oko toga. Govorili smo i o obaveznoj vakcinaciji da i tu nema pravnih prepreka i koliko je i tu država mogla imati i jače i jasnije propisivane mere koje vode većoj imunizaciji“, rekao je on.

„Čitali smo i pravne dokumente, Ustav i zakone i nedavne presude Evropskog suda za ljudska prava i presudu našeg Ustavnog suda  iz 2018. o  vakcinaciji koja bi mogla da se propiše na drugačiji način“, rekao je Antonijević, dodajući da svi ti zakoni ne sprečavaju ukidanje ljudskih prava na osnovu eventualnog uvođenja kovid pasosa ili nužne obavezne vakcinacije određenih struktura – medicinskog i nastavnog kadra.

O čemu su još govorili dr Dragan Delić i Milan Antonijević možete pogledati u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar