Organizovan kriminal ne može da postoji bez čvrste veze sa vrhom vlasti. Zdravorazumski gledano, četiri godine se objavljuje rat mafiji, a mafija i dalje vršlja i radi šta hoće. Mafija ne preza od države koja kaže da će im stati na put, jer su sa njom povezani, kaže kriminolog Dušan Davidović povodom jučearšnjeg novog obračuna mafije u Beogradu i ubistva Bojana Mirkovića kod tržnog centra Delta siti.

Policijska akcija Vihor postaje svakodnevica. Juče se na Novom Beogradu dogodilo novo ubistvo kada je hicima iz vatrenog oružja ubijen Bojan Mirković (34) kojeg mediji povezuju sa Škaljarskim klanom. Ovo je drugo ubistvo u Beogradu u poslednje vreme, pa se postavlja pitanje šta su zapravo značile i kome su bile upućene reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića krajem oktobra, kada je objavljen rat mafiji.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Umesto toga izgleda da imamo na delu samo rat mafije sa mafijom, a ovim povodom Davidović kaže da je očigledna veza mafije sa državom i dodaje:

„Predsednik se kao i u svakom intervjuu obraća samom sebi, pa tek onda voli to da čuju i široke narodne mase, koje ja mislim da više ne veruju u te proklamacije  o spremnosti da se država uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom ili možda država na drugi način razumeva taj fenomen. Možda oni misle da je borba u tome što se tako pusti neki snimak ili neko otkriće kao što je Jovanjica ili Krušik i posle toga ništa. U svakoj ozbiljnoj državi to je posao države i službe za borbu protiv organizovanog kriminala. Mi uopšte ne moramo da znamo koji su ti klanovi, odakle su, jer država reši da stane na put njihovim sukobima koji sve više postaju opasni po stanovništvo“, kaže Davidović za Probudi se na televiziji Nova S.

Građani, dodaje on, više ne znaju kome da veruju.

„Mi samo pričamo i ne zna čovek kome da veruje predsedniku države, predsednici Vlade, da li onom nesrećnom direktoru policije. Oni objavljuju da je neko uhapšen zbog 100 grama kokaina, a šta je sa milionima i milionima koji se kradu svakog dana. Sad treba do naše svesti da dođe da li ćemo mi ovo više da trpimo, da se ubijaju svaki dan“, navodi Davidović. 

Na pitanje da li postoji veza između poslednja dva ubistva u Beogradu, novinarka Krika Milica Vojnović kaže da je još rano dovoditi ih u vezu, ali da je izvesna povezanost sa klanovima. 

To smo navikli da čujemo, tu povezanost sa klanovima , huliganskim grupama. Moguće da tu postoji vez asa prethodnim ubistvom, ali da ne pričamo unapred. Ovo svakako jeste nastavak obračuna koje imamo prethodnih godina između ova dva klana Škaljarskog i Kavačkog. Mi smo istraživanjem utvrdili da postoji jaka veza jedne od te dve strane sa institucijama u Srbiji“, kaže Vojnović i dalje objašnjava:

„Kada je došlo do rata ova dva klana, Kavački klan dospeo je u vezu sa huliganskom grupom Janjičari, koju je predvodio Sale Mutavi. Preko te grupe ostvarili su jake veze i u policiji i u državi. Sa jednim od pripadnika Žandarmerije koji se fotografiše sa Saletom Mutavim na tribinama, onda smo imali jednu huligansku grupu koja obezbeđuje inauguraciju predsednika, predsednikovog sina koji je najmanje četiri puta uslikan kako sedi sa jednim od članova tih grupa“, zaključuje Vojnović.

Komentari

Svi komentari (0)