„Možda tek sredinom novembra saznamo ko je predsednik SAD“

Emisije 04. nov. 202007:35 > 12:39
Podeli:
Foto: Printscreen/probudise

Marko Dašić, urednik portala Američki izbori.rs, istakao je gostujući u emisiji "Probudi se" da će neizvesnost oko pobednika izbora u SAD sigurno trajati do kraja nedelje, te da je moguće da tek sredinom meseca saznamo ko je predsednik  Sjedinjenih Američkih Država.

“Specifičnost američkog političkog sistema je takva da kandidat koji dobije najveći broj glasova, ne mora nužno da postane predsednik. Ono što moramo da sačekamo su rezultati u takozvanim ‘kolebljivim’ državama. U ovom izbornom ciklusu govorimo o čak 12,13 takvih država”, objašnjava Dašić, dodajući da je aktuelni predsednik Amerike Donald Tramp iz redova repulikanaca, u prethodnom izbornom ciklusu, 2016. godine, uspeo da pobedi u nekim državama koje su tradicionalno pripadale demokratama.

Najnovije vesti pratite u live blogu Nova.rs o američkim predsedničkim izborima.

“Naši pogledi će biti usmereni prema tom plavom demokratskom zidu. To su te države – Vinskonsin, Pensilvanija, Mičigen, koje je Tramp 2016. godine preuzeo od demokrata. Da bi ponovio prethodni rezultat, on će makar jednu od ove tri države morati ponovo da dobije, pod uslovom da ponovi rezultat koji je imao”, ističe Dašić.

Prema njegovim rečima, neverovatno je da Tramp nije ubedljivo izgubio od protivnika iz demokrata, imajući u vidu sve pehove koji su pratili njegov mandat.

Pročitajte još...

“Njegov legitimitet je osporavan od kad je preuzeo funkciju. Pogledajmo kraj 2019. godine, tad je bio postupak opoziva, virus korona, ekonomski pokazatelji koji su se srušili kao kula od karata, a to je bio njegov ključni adut u ovoj predizbornoj trci. Kao šlag na tortu – usledili su pomenuti rasni nemiri. ”, kaže on.

On ističe da je ili zbog zaborava, ili umešnosti predizbornog tima Donalda Trampa, sva ova pitanja nisu materijalizovana u korist njegovih protivnika.

Pročitajte još...

“U susret ovim izborima smo govorili da će demokrate pobedi samo u slučaju da Bajden izvede sve svoje pristalice na izbore. Koji god kandidat da pobedi, neće se rešiti sistemski problemi Sjedinjenih Američkih Država, a ova izborna trka je pokazala da je njihovo društvo sistemski podeljeno”, rekao je Dašić, uz opasku da mu deluje da Tramp ima blagu prednost da osvoji novi četvorogodišnji mandat.

Najnovije informacije o toku američkih izbora možete pratiti na live blogu Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar