Foto: Nova S

Gošća večerašnje emisije "Među nama" bila je novinarka Danica Vučenić, a sa voditeljkom i novinarkom Majom Nikolić razgovarala je o Vladi, novim izborima i opoziciji.

Vučenić je na samom početku emsije, govoreći o jučerašnjoj konferenciji za medije Aleksandra Vučića, nakon sastanka Glavnog odbora Srpske napredne stranke, rekla da smo se svi adaptirali i da smo normalizovali jednu potpuno nenormalnu situaciju.

„Lider stranke nam iznoseći pola ekspozea na ovoj konferenciji za medije, pola na onoj prethodnoj buduće premijerke, saopštava da ne zna ko će biti ministri, a istovremeno dok ne saopštava imena ministara buduće Vlade posle sto i nešto dana od izbora koji su bili kakvi su bili, raspisuje nove izbore. Tako da je to jedna situacija koje se ne može smestiti u kontekst jedne funkcionalne, normalne, demokratske, na vladavini parva zasnovane zemlje i u tom smislu nisam ni imala većih očekivanja, nego da čujem nešto tog tipa. Za mene je bilo izenanđenje to da će Ivica Dačić biti predsednik Skupštine. Ja se ne sećam da je lider jedne partije, naročito lider partije koja je toliko godina u vlasti i visoko pozicionirana u svakoj Vladi, bio predsednik Skupštine“, rekla je Danica Vučenić, pa dodala:

„Tako da ovo s jedne strane razumem kao poniženje za Dačića, a na drugoj strani to govori o tome kakav status ima Parlament u ovoj zemlji, te je tako funkcija predsednika Parlamenta, koji, da podsetim, menja predsednika države, da ta institucija ima takav značaj, da to doživljavamo kao poniženje. Na drugoj strani, ja ne bih otpisala Dačića tek tako. Prvo, on je ponižen jer je predsedik jednostranačkog parlamenta, u kome nema opozicije, a drugo, on sa mesta ministra spoljnih poslova dolazi ovde. Videćemo kakva će podela karata biti kada je reč o SPS. Zaniljivo je ko će biti, i da li će direktor ‘Srbija gasa’ ostati isti. Dačić je političar, koji se kao feniks posle 5. oktobra ponovo vozdigao, postao važan faktor u ovoj zemlji i videćemo kako će se on ponašati na mestu predsednika kakvog god Parlamenta“, rekla je ona i podsetila da sledi dijalog sa Evropskim parlamentom.

„Bilčik je jasno rekao da je ključni partner za razgovor ta instituacija parlamenta, podrazumevajući i opoziciju koja je sva vanparlamentarna faktički. Tako da će Dačić biti osoba koja će imati neku ulogu u tom dijalogu“.

O čemu je još Danica Vučenić govorila, pogledajte u video snimku:

Komentari

Svi komentari (0)