Da li su laki testovi na maloj maturi medveđa usluga đacima

Emisije 25. jun. 202122:03
Podeli:
Gordana Plemić, Jasna Janković, mala matura, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Situacija sa pandemijom korona virusa potpuno je izmenila školsku godinu - od redovnih časova i održavanja nastave, pa sve do male mature. O tome da li su lakši testovi medveđa usluga našoj deci, da li je polaganje bilo samo formalno, u emisiji Među nama razgovarale su Jasna Janković, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".

Posle sva tri dana male mature, Jasna Janković kaže da je neki opšti zaključak da je sve proteklo u redu.

„Hajde da zaključimo da ovog puta nismo imali skandale i u tom smislu je sve proteklo u najboljem redu. Oni koji su radili, sigurno su pokazali svoje znanje. Kako kažu đaci testovi nisu bili teški, a to vidimo, kada je srpski bio u pitanju, jer su đaci izlazili posle 45, 50 minuta. Matematika ih je možda malo namučila u delu geometrije, a danas su svi zadaci na kombinovanom testu bili na zaokruživanje. Možemo reći da je mala matura protekla dobro i da je poslužila svojoj svrsi“, kazala je Jasna Janković.

Na pitanje o komentarima da možda nije ni trebalo da se održi mala matura s obzirom na to da su testovi bili laki i da neće na pravi način napraviti razliku između đaka pri upisu u škole, Janković kaže da su imali ideju koju su predočili ministru.

„Imali smo ideju, predočili smo i ministru, da se ove godine polažu samo srpski i matematika. Ministar to nije prihvatio, ne znam iz kojih razloga. Imali su probu male mature, ona je prošla jako loše. Dakle, đaci su na nekom standardnom testu vrlo podbacili i onda se došlo do zaključka da mala matura treba da bude u ovom obliku i obimu, dakle kao forma. Mi se naravno zalažemo za to da obrazovanje ima suštinu, a ne samo formu, ali tako je kako je ove godine“, kazala je Janković.

Međutim, mala matura za roditelje nije bila forma. Na pitanje da li je ove godine učešće roditelja bilo veće, Gordana Plemić kaže da jeste.

Jasna Janković, mala matura, emisija Među nama, Medju nama
Jasna Janković Foto: Nova S

„Nekako od početka školske godine sve je bilo drugačije nego inače. Naravno da roditelji učestvuju u tom procesu jer žele da pomognu detetu, samo je pitanje kako i koliko su mogli i koliko se to razlikovalo od nekih roditeljskih obaveza pre korone. Kada su se nama javljali, roditelji jesu bili uplašeni ispita jer su časovi trajali 35 minuta, nismo išli svaki dan u školu, to je samo po sebi dovelo do toga da đaci ne mogu da celo gradivo savladaju na način koji je potrebno. Moramo uzeti u obzir i da nisu sva deca imala dostupne tehničke uređaje, samim tim postoje neke rupe koje imamo. Ono što smo videli je da je bio povećan broj privatnih časova i da su se roditelji na taj način pripremali sa decom“, kaže Gordana Plemić.

Da li je, na neki način, učinjena „medveđa usluga“, Plemić kaže da je to sigurno jer čuju od dece i roditelja da su ispiti bili laki.

„Sigurno da ćemo tek videti kakvi su ti pravi rezultati i šta deca nose dalje od ove školske godine i mislim da ćemo time morati da se pozabavimo. Čini mi se i da je izostala ta saradnja nastavnik-roditelj, da je ona oduvek bila u krizi, a sada još više“, kaže Plemić i dodaje da kada bi podvukla crtu nakon ove školske godine, može da kaže da je bilo teško svima: i deci, i roditeljima, i nastavnicima.

Koliko su deca manje naučila, Jasna Janković kaže da u ovom trenutku to ne možemo znati i da će se to pokazati od početka naredne školske godine.

Na pitanje da li je neophodno da policija čuva testove za malu maturu, Janković kaže da smo imali nekoliko afera, ali da su se one dešavale van škola.

Gordana Plemić, mala matura, emisija Među nama, Medju nama
Gordana Plemić Foto: Nova S

„Da li mora policija? Pa vidite, čini mi se da u ovakvoj konstalaciji da. Veliki su stresovi oko male mature i nekako je neophodno da ih sada čuva policija. Nismo još dovoljno zreli da shvatimo daje to jedan presek stanja, da deca pokazuju znanje iz škole i da ne moraju svi imati maksimalan broj bodova“, kaže Plemić.

Više o ovoj temi pogledajte u emisiji:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar