Da li Požarevac otvara kapije Miloševićevog Bambilenda?

Emisije 25. nov. 202122:46
Podeli:
Foto: Nova S

Sigurno se sećate nekada čuvenog požarevačkog Bambilenda! A kako vam zvuči informacija da on ponovo otvara svoja vrata? Ova vest mnoge je začudila, a jedan deo javnosti na nju je reagovao burno. Zabavni park, izgrađen 1999. godine u Požarevcu, posetio je danas naš Marko Novičić.

Reporter: Marko Novičić

Možda rafovi više nisu prazni. Možda se ne čeka u redovima za hleb, mleko i benzin. Nema ratova, ni granata. Pa ipak, u Srbiji i sada ume da zamiriše na devedesete. Dobrodošli u Bambipark. Mnogo poznatiji kao – Bambilend. Nekada najskuplji zabavni park u vlasništvu Marka Miloševića, sina tadašnjeg predsednika Jugoslavije, danas ruinu. (Arhivski snimci).

Spomenik deceniji u kojoj je sagrađen. A sutra? Pa, sutra bi mogao da ponovo otvori svoja vrata i postane sportsko-rekreativni centar. Požarevljanima takva ideja zvuči dobro.

„Pa da li će da bude otvoren, ja bih voleo“,  „Ma, to je ludorija!“,  „Za sam grad i nije bio neophodan“, „Lepo, sve je lepo što se radi i otvara“, „Svi smo išli, šetali, dečica se igrala“, „Kako god da je napravljeno, trebalo je da se čuva i da radi“, rekli su neki od anketiranih Požarevljana.

Jedan deo zemljišta na kom se nekadašnji zabavni park nalazi, grad Požarevac je u trampi dobio od Bambija, dok se drugi deo i dalje nalazi u vlasništvu porodice Milošević, koja, kažu, ne želi da ga se odrekne. Ipak, gradske vlasti su optimistične.

Do gradonačelnika Požarevca Saše Pavlovića nismo uspeli da dođemo, ali on je ranije govorio u medijima da je idejno rešenje završeno i da će Bambilend postati sportsko-rekreativni kompleks. Ostalo je još samo da se za to obezbede sredstva, a kako kaže, finansije će upravo i biti najveći problem.

Već je poznato i šta bi se u tom kompleksu nalazilo, budući da se i u okolini Bambilenda nalazi nekoliko sportskih objekata.

„Otvaranje Bambilenda u onom smislu Bambiparka, koji je izgrađen pod NATO bombama i otvoren na Markov rođendan, u tom smislu neće da bude ništa. Ono što ja znam je da će se graditi tereni za male sportove – košarka, odbojka, mali fudbal, rukomet… Zatim će se graditi avantura park za decu i drugi sadržaji“, kaže novinar Momčilo Veljković.

A pre više od 20 godina, bilo je to ovako.

Bambilend je nekad Požarevljanima bio samo teret. Zašto? Zato što su svi u Srbiji Bambilend videli kao Diznilend, a Vi danas vidite da tu nema ni „d“ od Diznilenda. To je jedan zabavni park sa kafićem, bazenom sa slanom vodom, što je bilo svetsko čudo, a svi su zaboravili da smo tu slanu vodu pravili tako što smo 10 kila soli sipali u bazen. To što je Bambilend tada predstavljao, ja se nadam, odnosno, siguran sam da neće biti u ovom novom projektu njegove rekonstrukcije i renoviranja.

Hoće li Bambilend prestati da bude ruglo Požarevca, saznaćemo uskoro, budući da je i gradonačelnik najavio da će uskoro u javnost izaći sa novim detaljima projekta.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

Komentari

Vaš komentar