Da li je Jasenovac važniji od Srebrenice?

Emisije 26. Feb. 202118:26
Share:
Foto: NOVA S

Tema zločina u Jasenovcu je aktuelna ovih dana, kao i njegovo poređenje sa Srebrenicom. Da li je jedan zločin veći od drugog, i kako će se od sada poosmatrati srpske žrtve, komentarišu gosti emisije "Među nama".

Autor: Đuro Svilar, TV Nova S

Od Jasenovca do Srebrenice za one kojih nema i njihove bližnje, koren jednačina je isti. Neki ga nazivaju zločin, neki genocid. Za predsednika DSS-a Miloša Jovanovića ne postoji opravdan razlog zbog kojeg je genocid izvršen u NDH ne bi bio osuđen od strane države Srbije.

Foto: NOVA S

“Mislim da je sazrelo vreme, po onome što vidimo i što su signali aktuelne vlasti da polako počinjemo da jugoslovensku istoriju srpskog naroda pravilo ocenjujemo. Konačno se instutucionalno, ne kroz film, donosi rezolucija   gde će se jasno reći da ono što je počinjeno u NDH jeste genocid nad srpskim narodom”, ističe Jovanović i dodaje:

“Ja nemam problem da prihvatimo kolektivnu krivicu za ono što smo počinili, ali nemojte da nas terate da prihvatimo krivicu za ono što se nije dogodilo. U Srebrenici nije počinjen genocid, o tome pričam kao pravnk, ne kao srpski patriota”.

“Mene ne čudi što pseudoopozicione stranke za propagandu koriste žrtve Jasenovca, koje su užasne”, kaže istoričar Milivoj Bešlin.

Tamo gde su DSS i Dveri 2016. započele, danas nastavljaju. Za Boška Obradovića istina o Jasenovcu mora postati državni projekat, da nam se genocid ne ponovi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment