Da li je američko mešanje u ukrajinski problem nada za mir

Emisije 07. maj. 202121:51
Podeli:
Medju nama Dragan Bisenic i Srecko Djukic
Dragan Bisenić i Srećko Đukić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Šef američke diplomatije Entoni Blinken u poseti je Kijevu kako bi vlastima Ukrajine pružio podršku posle nekoliko nedelja napetosti između Kijeva i Moskve. O tome su u Među nama govorili bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić i Dragan Bisenić, takođe bivši ambasador.

Na pitanje kako bi svom komšiji objasnio dešavanja na ovoj relaciji, Đukić je kazao da je to tema koja je veoma teška za razumevanje našim ljudima.

„Našim gledaocima je teško objasniti jer oni uopšte ne mogu da pojme do koje mere su poremećeni odnosi. Dakle, između njih vlada zaista neprijateljstvo i jedna ratna situacija. Onaj ko prati ukrajinske medije videće da ukrajinske vlasti i Ukrajinci Rusiju nazivaju okupatorom jer im je uzela Krim“, rekao je Srećko Đukić, dodajući da između njih besni sankcioni rat.

Mnogi su Bajdenovo mešanje u ovaj problem okarakterisali kao neku novu nadu za mirnije odnose.

„Ima osnova i za tu vrstu razmišljanja zbog toga što do ove posete i do drugih diplomatskih akcija dolazi u vremenu priprema dolaska Bajdena u Evropu. To će biti njegovo prvo putovanje u inostranstvo. Bajden, prema programu, 14. juna odlazi u Brisel, gde će prisustvovati savetu EU i smitu NATO i u toku su pripreme za Bajdenov susret sa Putinom. Ovaj put u Ukrajinu jeste fokusiranje najvažnijeg problema“, rekao je Dragan Bisenić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar