Foto: Video/Nova.rs

"Ako pogledamo da je Briselski sporazum potpisan 2013. godine i da Priština još uvek nije uspela da ispuni taj jedan uslov a to je formiranje ZSO, a prošlo je devet i po godina, ja zaista ne očekujem da se u tako kratkom roku, od deset meseci može nešto postići, neki dogovor u kome bi obe strane bile zadovoljne", ocenio je u emisiji "Među nama" glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibr, komentarišući najnovije rokove u medijima za rešavanje kosovskog problema.

Upitan kako komentariše učestale posete Srbiji međunarodnih zvaničnika, pa i današnju specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabriela Eskobara, da li je to uobičajeno ili se ipak nešto dešava, Ćulibrk je rekao da je ono što je sada začuđujuće to što se skraćuju rokovi do kada bi navodno dogovor između Beograda i Prištine trebao da se postigne.

“ Danas je ‘Albanian post’ objavio da je nekakav rok za sklapanje konačnog dogovora desetak meseci. Ja to uzimam za ozbiljno zato što je taj list prvi objavio onaj čuveni dokument za koji se ispostavilo da postoji, predlog Olafa Šolca i Eanuela Makrona, za koji sam predsednik kaže da postoji ali mi ne znamo šta u njima piše, tako da to negde izaziva očekivanja da se nešto kuva ispod površine a mi zapravo ne znamo uopšte o čemu se radi“, naglasio je on.

Sa druge strane, kada se setim kako sad odjednom pričamo o velikim pritiscima na Srbiju u poslednje vreme, sećam se 2013. godine kada smo u NIN-u uradili intervju sa tadašnjim ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastjanom Kurcem  i na naslovnoj strani objavili „da će Srbija morati da prizna Kosovo pre ulaska u EU“, podsetio je Ćulibrk.

„Ako je to Kurc rekao 2013. ne znam zašto se sada neko čudi 2022. godine da se to odjednom postavlja pred Srbiju jer smo sada konačno na vratima toga“, naveo je on.

Na konstataciju da se pominje datum 24. februar sledeće godine, Ćulibrk je rekao da to ne bi bio baš dobar datum jer je to godišnjica napada Rusije na Ukrajinu.

Ćulibrk veruje da se naziru neka rešenja i da će doći do odlaganja zamene registarskih tablica na Kosovu jer je Eskobar juče u Prištini, u ime zemalja Kvinte, tražio da se ta odluka odloži za desetak meseci.

„Verujem da će se ta odluka o preregistraciji odložiti kako bi se u nekoj mirnijoj atmosferi nešto drugo dogovorili. Ako pogledamo da je Briselski sporazum  potpisan 2013. i da još uvek Priština nije uspela da ispuni jedan jedini uslov a to je formiranje ZSO, pri čemu je prošlo devet i po godina, ja zaista ne očekujem da se u tako kratkom roku može nešto postići, neki dogovor u kome bi obe strane bile zadovoljne“, zaključio je glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

 

Komentari

Svi komentari (0)