Foto:Newsmax Adria

Koliko građani imaju poverenja u institucije, da li smatraju da poslanici u parlamentu zastupaju njihove interese, da li su građani zainteresovani za politiku i demokratske procese - samo su neka od pitanja na koja je u Pregledu dana odgovorila Vukosava Crnjanski, izvršna direktorka Crte.

„Jedna stvar je istraživanje i vrlo rado ću govoriti o njemu, ali moram da kažem iskreno da ne verujem u to što je predsednik rekao zato što nijedan potez koji smo mi videli da dolazi u prethodnom periodu da dolazi od predsedniak ili od vladajuće većine ne doprinosi demokratiji i kvalitetu demokratskih procesa tako da moram da izrazim skepsu u odnosu na to što je predsednik rekao“, rekla je Vukosava Crnjanski, izvršna direktorka Crte.

Kada govori o istraživanju, kaže da ono govori o percepciji građana o demokratskim procesima i ono se radi već osam godina zaredom.

Foto:Newsmax Adria

„Moram da kažem da su u istraživanju za 2020. građani rekli da su umereno zainteresovani za politiku i kada pitate nas u Crti, za nas je to nekakvo skretanje pažnje i pokretanje želje da razgovaramo zašto je samo jedna trećina građana zainteresovana za politiku. Nama je u interesu da je veći broj građana zainteresovano za politiku“, kaže Vukosava Crnjanski.

Na pitanje šta se to promenilo za protelklih osam godina koliko se rade istraživanja, ona je objasnila da je evidentan pad poverenja u institucije i poslanike.

„Evidentno beležimo pad poverenja građana u mehanizme, ono što se vidi jeste da je između ostalog glavna institucija, a to je parlament, sve manje predstavlja građane, građani ne vide da poslanici predstavljaju njih i njihov interes i praktično se smanjuje to poverenje građana u institucije, Pritisak na medije je evidentan, to takođe prepoznaju i građani i mislim da kada pogledamo kvalitet demokratskih procesa, on rapidno pada i mislim da za jednu zemlju koja je na putu ka EU, svi ovi rezultati su alarmantni“, rekla je Vukosava Crnjanski.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)