Katarina Golubović i Robert Čoban Foto:Nova S

Direktor "Colorpress grupe" Robert Čoban i predsednica "Jukoma" Katarina Golubović rekli su danas u emisiji "Među nama" da će kovid pasoši zasigurno biti uvedeni, ali da Evropa neće diskriminisati one koji su vakcinisani ruskom i kineskom vakcinom.

„Do legitimisanja će sigurno doći. Evropski turizam i ekonomija su najviše stradali, tako da ne verujem da će Evropa isključiti kinesku i rusku vakcinu. Time bi se odrekla miliona kineskih turista koji su u protekloj deceniji održali velike brednove, kao što je Luj Viton. Oni bi i pre korone bili u velikom problemu da nije bilo turizma“, istakao je Čoban. On kaže da se Evropa neće usuditi na tako drastične poteze.

Najviše građana Srbije vakcinisano je kineskom Sinofarm vakcinom, pa se postavlja pitanje da li će oni moći slobodno da putuju Evropom.

„Kovid pasoši predstavljaju olakšicu u administrativnom pogledu, da dokažemo da smo zdravi kada prelazimo granicu. Međutim, postoje i druge garancije, kao što su PCR testovi“, navela je Golubović.

Bitno je podsetiti ljude da postoji i alternativna kovid pasošima, a to su negativni testovi, smatra Golubović i dodaje da „svaka država ima pravo da ograniči ulazak stranih državljana na svoju teritoriju“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pasoši treba da olakšaju kretanje ljudi u toku pandemije. Golubović kaže da trenutno postoji opasnost da se vakcinacija vrši samo zbog putovanja, umesto zdravlja ljudi.

Kako se letnja sezona približava, postoji sve više polemike o tome da li ćemo moći da putujemo na leto.

Čoban kaže da ovo pitanje ne treba da bude u fokusu, kada postoji bojazan od ponovnog zatvaranja Srbije.

„Cifre u Srbiji i ostatku Evrope nas demantuju i govore da su naša očekivanja previše ishitrena“, kazao je on.

Sam proces vakcinacije neće učiniti da leto 2021. bude bezbrižno kao leto 2019.

Čoban i Golubović su poručili da svi treba da se fokusiraju na poštovanje mera i očuvanja zdravlja, a da planiranje putovanja odlože za nekoliko meseci.

„Moramo se prilagoditi datoj situaciji, da bi u nekom trenutku mogli da nastavimo dalje“, rekla je Golubović i istakla da će Srbija biti spremna za uvođenje kovid pasoša kada dobije signal od Evropske unije.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)