Foto: Nova

U Palati Srbija predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je sednici Saveta za rast bruto domaćeg proizvoda. Ovo savetodavno telo, samo je jedno od brojnih u javnom sektoru za koje građani Srbije i ne znaju da postoje. Šta je njihova uloga, koliko ih ima i ko su članovi?

Reporterka: Anita Ikanović

Savet za nacionalnu bezbednost, za borbu protiv korupcij, Socijalno ekonomski savet – samo su neka od savetodavnih tela Vlade Srbije koja su, koliko-toliko, poznate javnosti. Međutim, najveći problem je, kaže advokat Ivan Ninić, što su u državnoj upravi pretežno komisije i radne grupe koje ad hok osniva Vlada, ministri, direktori zavoda ili direkcija.

„Mi vidimo, ovo telo za saradjnu sa Rusijom i Kinom i to je primer visoke korupcije. Znači, jednog dogovora između Tomislava Nikolića i Aleksandara Vučića – da mu Nikolić ne napravi političku štetu, on će njemu dati savetodavno telo da on tu udomi neke svoje rođake, da napravi jedan prsten oko sebe, jer kad ne možete da rešite problem, osnujte komisiju, osnujte savetodavno telo, napravite disperziju odgovornosti i na kraju niko nije personalno odgovoran“, kaže advokat Ivan Ninić.

Koliko tačno ima ovakvih savetodavnih tela – nemoguće je utvrdititi, budući da se ne nalaze u internet prezentaciji državnih organa. A šta građani imaju od njih?

Opširnije u prilogu emisije „Među nama“:

Komentari

Svi komentari (0)