Foto: Nova S

Novinar i kolumnista iz BiH Dragan Bursać i predsednik izbršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović govorili su emisiji "Među nama" o tome da li izborna groznica u Bosni i Hercegovini popušta, šta se dešava sa postizbornim analizama, kao i da li u BiH slabi nacionalizam.

„Izborna knjiga u Republici Srpskoj nije zatvorena zato što se još uvek zvanično ne zna ko će biti predsednik entiteta RS. Po rezultatima CIK-a to će biti Milorad Dodik, on vodi za nekih 30.000 glasova u odnosu na Jelenu Trivić. Međutim, opozicija okupljena oko Trivić tvrdi da je došlo do izborne krađa koja se meri u desetinama hiljada glasova i da će oni u četvrtak održati prvu protestnu šetnju i onda miting“, navodi Bursać.

CIK se u izbornoj noći ponašao, u najmanju ruku, diletantski i neodgovorno, smatra Bursać.

„Kasnili su sa rezultatima, rezultati nisu na vreme ažurirani, par pres konferencija nisu uopšte održali. Nekim čudom su se pojavljivali rezultati koji su a 10, 20 ili čak 30 hiljada favorizovali nekog drugog čoveka“, kaže Bursać.

Božović smatra da je izbor Komšić i Bećirovića za članove predsedništva izazvalo čuđenje u javnosti, ali da je to dobar korak napred.

„S druge strane u Republici Srpskoj i nismo imali baš neki politički pluralizam. I vlast i opozicija veoma slično misle po mnogim pitanjima. Imali smo jedan tihi sukob Dodika i Vučića u kojem je tihu podršku opoziciji pružao režim Vučića iz Beograda. Tu se ne radi o političkim razlikama nego o tome da Vučić ne želi da Dodik bude toliko autonoman iz razloga da nije najbolje reagovao kad su njegovi lično odnosi sa Orbanom ili Putinom“, navodi Božović.

Pogledajte celo gostovanje:

Komentari

Svi komentari (0)