Branko Radun i poziv na rat

Emisije 21. jul. 202118:51
Podeli:
Foto: Nova S

Istoričar, politički analitičar i član Upravnog odbora RTS-a Branko Radun, izazvao je pravu pometnju na Tviteru, jer je napisao da pitanje Kosova treba rešiti ratom. Nakon ove objave pokrenula se i polemika da li će Radun snositi posledice?

Ovaj tvit izazvao je pravi zemljotres na društvenim mrežama, ali i pojedinim medijima, koji ocenjuju da posle ovoga Branko Radun ne sme da ostane u Upravnom odboru RTS-a. Slično smatra i novinar Slobodan Stupar, ali ocenjuje da je po sredi orkestrirana akcija.

„Radun je reproduktivac, nije on smislio taj tvit, Vučić diktira fraze koje se koriste u javnoj komunikaciji. U normalnim zemljama možda bi se išlo u zatvor, pretnja ratom je jedno od najozbiljnijih krivičnih dela“, smatra novinar Slobodan Stupar.

Situaciju je nakon lavine komentara Radun probao da izgladi na istoj drustvenoj mrezi.

„Albanci krenu na Bujanovac ili Vranje, da li ih branimo ili glumimo hipi komunu… Ako kažete da nema rata kao opcije onda ste za kapitulaciju bez borbe. Rat ne prizivaju Srbi, već naši neprijatelji “

Kasnije je i uživo u programu jedne televizije objasnio šta je hteo da kaže, ali napisano nije porekao.

„Zamislimo da ovde postoji neka politika da mi priznamo Kosovo. Oni se neće na tome zaustaviti i zbog svega toga meni rat deluje kao neka moguća opcija, a ne možda sad, to može da se desi za pet ili deset godina, ali sa takvim ambicijama Albanaca otvara se mogućnost sukoba“, napisao je član UO RTS-a Branko Radun.

Radun danas za nas nije imao vremena, a RTS za televiziju Nova S nije imao komentar. Ipak ostaje pitanje hoće li snositi posledice.

„Naravno da će proći, pa šta su drugi Vučićevi izgovarali, da Vulin prikazuje otkinute ruke, glave, šta on radi, upravo zato što je Vučić na izdisaju on proizvodi dimnu zavesu“, kaže Stupar.

I ovo nije jedina, u najmanju ruku čudna izjava Branka Raduna. On je nedavno izjavio da sve televizijske stanice imaju svoje favorite u izbornoj trci, a da je jedino javni servis izbalansirani medij koji nepristrasno izveštava o aktivnostima političkih stranaka.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinarke Milene Prodanović možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar