Božović i Antonijević: Da li je dijalog (ne)moguća misija?

Emisije 28. okt. 202021:08
Podeli:
Foto: Nova S

Postoji li dijalog u Srbiji - međustranački, parlamentarni, sa Evropskom unijom, svetom? Kakav je on danas, da li je nestao iz Skupštine većinskom vladom, ili je nestao iz društva, i do čega može da dovede jednu državu. O ovome u emisiji Među nama govorili su Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo i Ratko Božović sociolog.

Milanom Antonijevićem, koji je u prethodnom periodu organizovao nekoliko dijaloga između vlasti i opozicije, govorio je o tome kakvo je realno stanje za organizaciju dijaloga.

Foto: Nova S

„Mnogo je napora potrebno da se dođe to tog prvog koraka. Ono što je najvažnije u tome jeste da vidimo spremnost Evropskog parlamenta da uđe u dijalog, ako pričamo o dijalogu o izbornim uslovima. Ali ja bih nekako prebacio težište na širi dijalog, društveni dijalog, a to je ono što ide za linijom koju je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti najavio pre nekoliko meseci, kao jedan širi dijalog o društvenim temama i sve ono što smo započeli na Fakultetu političkih nauka okupljajući ljude koji nisu dugo zajedno sedeli za istim stolom može se nastaviti u nekim drugim oblastima, a da li je situacija sjajna, nije sigurno, da li je lako, očigledno nije i napadi dolaze sa svih strana. I nekako kao da smo svi ušančeni, bezbedni na tim pozicijama, a čini mi se da to nije tako. Društvo je neravnomerno raspoređeno. Imate veliki broj ljudi koji ne učestvuje u političkom životu i njih treba na neki način motivisati, kad imamo sve ove probleme oko kovida i nekih drugih pitanja,“ rekao je Antonijević.

Foto: Nova S

Voditeljka se zatim obratila sociologu Ratku Božoviću i konstatovala da dijaloga fali svuda, a zatim upitala da li je razgovor i dijalog jedino što nam ostaje ako nas ostale stvari demorališu upitala je voditeljka.

„Ja ne znam da li mi razgovaramo o utopiji ili stvarnosti. Kao kulturolog neprekidno sam govorio svojim studentima i skretao pažnju da, u kulturi gde nema dijaloga, nema kulture. Moram da kažem, takođe, da u politici gde nema dijaloga, onda diskvalifikujemo tu politiku sa stanovišta demokratije. Prema tome, na vaše pitanje na početku, tu fali kultura, kao najopštiji problem, što ovde ne postoji dijalog ni kultura dijaloga. Kada odgovaramo na pitanje istraživački da li ovde ima dijaloga, da li ovde postoji neka tradicija dijaloga, da li ovde postoji dijalog u kulturi, u politici, moram da kažem da ovde dijaloga nema. I kad ga slučajno ima, i kad ga simuliramo, mi ga imamo kao paralelne monologe. Niko nikoga ne čuje kako valja. Svako priča svoju priču, a onda i ja imam protiv takvog dijaloga. Jer ja vidim dijalog kao simetriju ili geometriju komunikacije i govora…. „, rekao je sociolog Ratko Božović.

O čemu su gosti još govorili u emisiji Među nama pogledajte više u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar