Boljević u „Među nama“: Neophodno jačati nezavisnost sudstva

Emisije 09. feb. 202121:23
Podeli:
Čedomir Čupić i Dragana Boljević Foto:Nova S

Sudija Apelacionog suda Dragana Boljević i sociolog Čedomir Čupić, u najnovijoj emisiji "Među nama" na televiziji Nova S, govorili su o tome da li su institucije u Srbiji oruđe vlasti, kao i zbog čega građani nemaju poverenje u pravosuđe.

Gosti su se najpre osvrnuli na istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, a koje kaže da građani najviše veruju policiji, iako je ona korumpirana, a najmanje pravosuđu.

„Pravosuđe treba da obezbedi pravdu, ono poslednje stavlja tačku i ono je najmoćnije u smislu rešenje problema. I ako građani ne vide da im pravosuđe rešava problem, onda su u isto najviše razočarani. S tim što nisam sigurna šta građani smatraju pod pravosuđem, jer su tu i tužioci i advokati, pa ne znam na koga tačno misle da u njih imaju najmanje poverenja“, rekla je Boljevićeva, inače član Društva sudija Srbije.

Sa druge strane, penzionisani profesor Fakulteta političkih nauka, Čedomir Čupić, istakao je da je dovoljno da jedan ili dvoje sudija učine neku nepravdu da građani izgube poverenje u pravosuđe.

„Građani cene sud. Sudija je čovek koji je poslednja odbrana čoveka od nepravde. Kada čovek od suda ne dobije zadovoljenje pravde, on gubi nadu i veru. Samim tim što su označili sud, znači da imaju velika očekivanja od istog. Dovoljno je jedan ili dvoje sudija da naprave nepravdu i ljudi su razočarani“, rekao je Čupić.

Boljevićeva je dodala i da je potrebno raditi na jačanju nezavisnosti sudstva u Srbiji.

„Neophodno ojačati nezavisnost sudstva. Građani vide sudstvo kao sredstvo kojim manipuliše politička vlast i oni su u pravu. Politička vlast, barem, pokušava da manipuliše. Daleko sam od toga da tvrdim da su sve sudije pod uticajem neke političke vlasti“, rekla je Boljevićeva.

Pogledajte celo gostovanje:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar