Bodo Veber Foto:Newsmax Adria

Odnos predsednika Srbije sa odlazećom kancelarkom Angelom Merkel i njenim prethodnikom Gerhardom Šrederom neće uticati na stav nove nemačke vlade čije ministarstvo spoljnih poslova će voditi Zeleni, kaže viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber.

Od sutra je na vlasti u Nemačkoj nova koalicija, vladu predvodi nov kancelar prvi put posle 16 godina vladavine Angele Merkel. To nije samo nova era za Nemačku, već i nova era odnosa Nemačke sa Srbijom, ukazuje Bodo Veber viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina.

„Očekujem promene prema Srbiji. Stav vlade odlazeće kancelarke Merkelove počeo je principijelnom politikom uspostavljanja političikog dijaloga između Srbije i Kosova na jasnim principima i u jasnim pregovaračkim okvirima. Ona je na neki način stvorila gospodina Vučića i njegov početak je bio označen određenom evropejizacijom njegove politike. Ali, zbog gubitka strateškog pravca ove politike Evropske unije predvođene Nemačkom i kancelarkom na kraju, dobili smo određeno gledanje kroz prste Berlina i Brisela u vezi stanja i razvoja demokratije u Srbiji. U isto vreme kancelarka i Berlin su ostali poprilično paraznih ruku, pošto se taj dijalog, za razliku od svog istorijskog početka, pretvorio u svoju suprotnost“, objašnjava Veber.

Šta je odnos Angele Merkel prema Vučiću doneo režimu u Srbiji, objašnjava nemački analitičar:

„Ja bih rekao da je taj odnos Merkel – Vučić, koji je prilično stvorio današnji režim u Srbiji je na neki način kacelarka i Berlin su bili zarobljeni tim odnosom i taj odnos odlazi sa gospođom Merkel. Tako da ja očekujem, pogotovo zbog uloge Zelenih u novoj vladi, jedan politički preokret“, objašnjava saradnik Saveta za političku demokratizaciju iz Berlina.

„Ja očekujem tvrđi stav i snažnije zalaganje nove nemačke vlade. Snažnije zalaganje za EU integracije i otvorena svađa sa francuskim predsednikom Makronom oko njegove blokade novog članstva. Očekujem jače zalaganje nove vlade za jedno ozbiljno resetovanja pregovora Srbije sa Kosovom, koji su negde potpuno blokirani poslednjih par godina i u isto vreme, očekujem jedan novi odnos nove vlade i Berlina prema Vučićevoj vlasti u Srbiji baziran sa posebnim naglaskom na demokratskim principima i vrednostima vladavine prava, i kraj gledanju kroz prste što se tiče autoritarne i autokratske vladavine režima u Srbiji koju smo videli zadnih 10 godina“, ovjašnjava Bodo Veber.

 


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare