Bivši i sadašnji poverenik o novom zakonu o informacijama od javnog značaja

Emisije 28. sep. 202122:41
Podeli:
Foto: Nova S

Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Rodoljub Šabić, advokat i bivši poverenik, bili su današnji gosti emisije "Među nama" sa kojima je novinarka Maja Nikolić razgovarala o novom zakonu o informacijama od javnog značaja.

Marinović je rekao da ako tekst nacrta zakona bude usvojen, svi će biti sankcionisani ukoliko građani i novinari budu zahtevali informacije po određenom pitanju.

„Svaki organ vlasti koji ne budu dali informacije ili ne budu postupili po zakonu propisanom roku i ne budu udostojili odgovora tražioca informacije, bilo kakvog odgovora, njihova odgovorna lica će biti kažnjena. Za nepostupanje, imamo dve situacije. Kada neko lice traži informaciju nekog organa vlasti, pa ne dobije odgovor u roku, i onda se po isteku roka zali se povereniku, poverenik tu žalbu sa zahtevom za izjašnjenje dostavlja tom organu vlasti uz davanje nekog privremeno kratkog roka da se izjasni. Organ može da dokaže da je postupio, ali mora da dostavi dokaz o tome. Ukoliko ne uradi, sledi kazna odgovornom licu organa vlasti, to znači ministru, direktoru javnog preduzeća, gradonačelniku, u, videćemo kom iznosu. Mi smo predložili 30.000 dinara u vidu prekršajnog naloga, koji bi izdavao poverenik. To je jedno. Međutim, paralelno sa tim, poverenik donosi rešenje kojim nalaže tom organu vlasti da postupi u jednom kraćem, primerenom rok. Ukoliko ne postupi ponovo, tada sleduje zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, koji će poverenik podnositi protiv odgovornog lica, ali ne zbog nepostupanja po zahtevu, već po rešenju poverenika. Istovremeno je omogućeno da bude izrečena kazna samom organu vlasti, ministarstvu agenciji..“, rekao je između ostalog Marinović.

Šabić je sa druge strane ocenio da sama činjenica što se mi ovde radujemo što će neko ko krši zakon biti kažnjavan, govori dovoljno samo za sebe.

„Godinama nije bio kažnjavan. Mi sada dolazimo u situaciju da ove kazne koje će se izricati u vidu mandatnog naloga, ako to bude usvojeno, jeste 15.000 dinara, polovina zaprećene kazne. U Beogradu su veće kazne za pogrešno parkiranje. Mislim da su kazne suviše niske, što je i više nego očigledno. Ovaj mehanizam kažnjavanja organa vlasti je nešto što smo imali, i što smo napustili pre nekoliko godina, u vreme kada sam ja bio poverenik. To su kazne koje se lako plaćaju javnim novcem. Suštinski problem ostaje nerešen. Sve u vezi sa zakonom se svodi na to hoće li novinar nove S dobiti informaciju koja mu po zakonu pripada ili neće. On je traži, neko mu uskrati. On se žali povereniku, poverenik kaže da, imate pravo, i donese rešenje. U zakonu piše da je rešenje konačno, obavezujuće i izvršno. Neki kabadahija neće da ga izvrši, vi se obratite povereniku, poverenik izreče kaznu 200.000 ili 500.000 dinara, on to plati javnim novcem i vi niste dobili informaciju koju ste tražili. Poverenik jedino što može da traži jeste da se obrati vladi i da traži da ona prinudom izvrši to rešenje. Vlada od kad postoji zakon, to ne radi“, rekao je između ostalog Šabić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar