Saslušanja u slučaju Belivuk: Ko će biti ispitivan?

Emisije 29. jul. 202121:17
Podeli:
Foto: Nova S

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić, ali i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavili su da će optužnica protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka biti podignuta sutra. I dok ulazimo u foto finiš, otvaraju se neka nova pitanja. Ali, potencijalno i neki novi svedoci ili optuženi.

Dva Aleksandra bili su, takoreći, glavni junaci u iskazima koje su dali Veljko Belivuk i Marko Miljković. Osumnjičeni za najteža krivična dela govorili su o navodnim susretima sa predsednikom i ministrom, kao i poslovima koje su za njih obavljali. Zbog čega onda ni Vučić, ni Vulin nisu saslušani?

„Čak i sadašnji simpatizeri predsednika Vučića, Čedomir Jovanović i Vladimir Beba Popović bili su saslušani u postupku za ubistvo premijera Đinđića. Ako ništa, barem bi mogao na njih da se ugleda, pa barem da da neki iskaz. To je normalno“, kaže novinar nedeljnika „NIN Vuk Cvijić.

Prema njegovim rečima, ni Dijana Hrkalović koju su režimski mediji prozvali kao jedinog krivca, kada je saslušavana u svojstvu građana nije pitana na okolnosti u vezi sa Belivukovom grupom. 4

„Niko nije pitan, ni žandar Nenad Vučković, koji je zajedno navijao sa njima na tribinama.“, dodaje Vuk Cvijić.

„Sam taj kontekst u kome se oni spominju je dosta širok. Ono što smo mi saznali iz sredstava javnog informisanja jeste da se spominju nekakvi sastanci. Mi ne znamo šta je bilo na tim sastancima, to nije rečeno. Ali to bi bila dobra indicija za tužioca, a naravno i za odbranu, da kažu mi predlažemo da se sasluša taj i taj. Bilo da je predsednik, bilo da je Vulin, jer u svojstvu svedoka može biti saslušan bilo ko“, kaže advokat Nebojša Avlijaš.

Šta se dešava ukoliko je neko od državnih funkcionera imao veću ulogu od uloge svedoka?

„Naravno, odbrana i optužba tokom celog postupka imaju pravo da pozivaju svedoke bez obzira na njihova svojstva, da se izjasne o onome što su čuli ili videli. Da li neko od svedoka zaslužuje da sedne na neku drugu klupu, to je već stvar procene pre svega tužilaštva“, navodi advokat Nebojša Avlijaš.

Ministar Vulin jutros je praktično priznao da je unapred znao šta su Belivuk i Miljković izjavili pred tužiocem, te da su zbog toga odlučili da objave fotografije iz istrage na televiziji.

„Ako to sklopimo sa onim što su na Pinku radili, da su govorili o razgovoru advokata i dvojice optuženih, to je užasna stvar za postupak. Mi smo sumnjali da su za vreme Broza i komunizma slušani advokati i osumnjičeni, ali niko nije bio toliko lud da to objavi. Praktično je ovo priznanje Vulina da oni vode kampanju i da je njihova glavna stvar kampanja, a ne borba protiv org kriminala“, kaže Vuk Cvijić.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Marka Novičića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar