Atmosfera susreta Putina i Bajdena podseća na hladnoratovsku

Emisije 16. jun. 202107:58 > 11:14
Podeli:
Kostić

Istraživač Mijat Kostić iz organizacije Novi treći put rekao je za "Probudi se" na Nova S da je atmosfera današnjeg susreta američkog predsednika Džozefa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina nalik na onu koja se pamti iz vremena Hladnog rata.

Na današnji dan pre 20 godina, 2001. godine u Sloveniji su se susreli ruski predsednik Vladimir Putin i tadašnji američki predsednik Džordž Buš mlađi. Dve decenije kasnije, na isti dan, ali u Ženevi, ponovo susret Putina sa aktuelnim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. Dvojica predsednika sastaće se u trenutku kada su odnosi dve zemlje na veoma niskom nivou, kakvi se pamte iz vremena Hladnog rata. Da li ovaj sastanak može da zaustavi nove blokovske podele i ima li mogućnosti za uspešniju saradnjui da li će jedna od tema biti i Zapadni Balkan, za „Probudi se“ na televiziji Nova S govorio je istraživač Mijat Kostić iz organizacije Novi treći put.

„Postoji ta nek asimbolika hladnoratovska, što se razgovori ponovo odvijaju u Ženevi. U trenutnom nadigravanju Rusije i SAD podseća možda na to, ali okolnosti su mislim potpuno drugačije. Odnosi dve zemlje su trenutno na najnižem nivou nego što su bile u prethodnih nekoliko decenija“, rekao je Kostić.

Govoreći o tome šta je doprinelo ovakvoj situaciji između dve velike svetske sile, kaže:

„To je niz nekih situacija, koje su od kako je Bajden postao predsednik SAD eskalirali veoma brzo. A da svedemo n adva najbitnija događaja, to je bilo povlačenje ruskog ambasadora iz Vašingtona na konsultacije, nakon Bajdenove izjave da je Putin ubica. To je bilo diplomatski neprimereno i to je na neki način bio triger za Putina i rusku administraciju da povuku ambasadora. Nakon toga bio je povučen i američki ambasador iz Moskve. Drugi, možda i značajniji razlog jesu optužbe američke administracije da iza sajber napada početkom ove godine u kojoj su kompromitovane različite nacionalne agencije stoji spoljna obaveštajna služba Rusije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar