Foto: Nova S

Otkad je sveta i veka sloboda je ideal kom čovek stremi. Ona se kažu filozofi osvaja. Čovek bez slobode je čovek bez dostojanstva. Međutim, u vremenu kada nam je svima ugroženo zdravlje zbog koronavirusa, sloboda izbora poštovanja mera zaštite, pala je na drugo mesto. Ne i za junaka naše sledeće priče u prilogu ekipe "Među nama".

Starešina manastira Časnog krsta kod Valjeva, Nikodim Bogosavljević, pozvao se na stvoritelja čoveka, ne bi li sam sebi izdao potvrdu da ne nosi masku jer, kako kaže, ona unižava čovekovo dostojanstvo.

Foto: Nova S

Jer je lice najvažniji deo čovekove ličnosti, odnosno stavljanjem maske se čovek, kao slobodna ličnost, ponižava i stavlja u robovski položaj.

Da bi sve bilo legeartis, arhimandrit se pozvao na Ustav Republike Srbije i Zakon o crkvama i verskim zajednicama, a kako u dokumentu sa pečatom i potpisom Oca Nikodima stoji:

Potvrda se izdaje radi pokazivanja iste na zahtev pripadnika službe obezbeđenja, uprave javnih ustanova, prodavnica i javnog prevoza i nadležnih državnih organa.

A, da li je ovakvo tumačenje najvišeg pravnog akta ispravno i mogu li se svi građani na ovaj način pozvati na Ustav i Zakon, ne bi li se oslobodili ropstva zvanog zaštitna maska?

Foto: Nova S

„Mislim da ne. Ne mogu se ostali građani pozivati na ova pravila koje je on naveo u ovoj dozvoli da bi izbegli obavezu nošenja maske. Što se tiče ljudskog dostojanstva, on ga poistovećuje sa Božjim likom i on zaboravlja da pomene da Bog nijednom rečju nije pomenut u našem Ustavu, da ljudsko dostojanstvo onakvo kakvo je zaštićeno Ustavom se ne vezuje ni za jednu versku zajednicu, da ova država nema državnu crkvu i da su sve verske zajednice i sve veroispovesti odvojene od države i samostalne“, rekao je Luka Mihajlović iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Dakle, ukoliko se određenim ponašanjem koje se smatra verskim ponašanjem ugrožava život drugih država može da ograniči takvo ponašanje, napominje Mihajlović.

Foto: Nova S

Da li oslobađajuća potvrda radi kod onih koji zahtevaju obavezno nošenje maske u vreme pandemije korona virusa, pokušali smo da saznamo od nastojatelja manastira Vozdviženja časnog krsta, međutim Otac Nikodim nije bio raspoložen za priču.

Ceo prilog novinara Đure Svilara možete pogledati ovde:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare