Anja Jokić iz Krovne organizacije mladiih Srbije i pevač Željko Vasić bili su gosti nove epizode emisije "Među nama" koja je za temu imala problem anksioznosti i depresije kod mladih.

Više od godinu dana od pandemije uzima danak i kada je u pitanju mentalno zdravlje. Pojava depresije i anksioznosti kod mladih osoba udvostručila se tokom pandemije.

Svaki peti adolescent u svetu pati od simptoma anksioznosti, a podaci o mentalnom zdravlju u Srbiji su slični. Dve trećine mladih je anksiozno, a više od polovine ima simptome depresije. Do ovih podataka došla je Krovna organizacija mladih Srbije, čija je predstavnica Anja Jokić.

„Anksioznost je stanje koje prevazilazi to što su neki nemiri, iščekivanja ili napetost koju osećamo na dnevnoj bazi. Anksioznost je nešto što nas parališe i nešto što onemogućava naše normalno svakodnevno funkcionisanje“, priča ona i dodaje:

„Istraživanje je samoprocena mladih ljudi, ali ukoliko jedna mlada osoba smatra da je anskiozna ili da ima depresiju – to treba da nas alarmira.“

Pevač Žejko Vasić se takođe borio sa periodima snažne anksioznosti, koja se prvi put ispoljila kada je imao samo 14 godina i napustio rodni grad.

„Mora čovek da se ne preda i da se suprotstavi tom stanju. Ja sam eliminisao sve stvari koje mi proizvode stres. Posao to ne dozvoljava uvek, tako da moramo da naučimo da živimo sa tim“, rekao je Vasić.

Ceo razgovor na ovu temu pogledajte u video prilogu na početku teksta.

BONUS VIDEO: Najava novina NOVA za 28. januar

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar