Aleksandar Vulin odlazi s mesta šefa BIA-e, tvrde mediji i pored Vučićevih demantija. Parada ponosa u Beogradu održala se prvi put bez napada na učesnike, među kojima je bio i američki ambasador Kristofer Hil. Srbija je u Briselu prihvatila daleko više nego što je prihvatilo Kosovo. Da li sve ovo znači da je Beograd počeo da pažljivije sluša poruke koje šalje Amerika?

Šta će predsednik Vučić danas čuti u Njujorku, gde se ne na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sastaje s evropskim i američkim zvaničnicima.

O signalima koje svet, posebno Amerika, šalje Srbiji, i načinima na koje odgovara Srbija du jutarnjem programu „Probudi se“ govorile su nekadašnje diplomate Branka Latinović i Srećko Đukić.

Latinović ističe da su sankcije Vulinu najjači američki signal Srbiji.

– Ako nemate saradnju s obaveštajnom zajednicom SAD, to povlači saradnji i s Evopom. Hil je izrazio nezadovoljstvo Vulinom i pre imenovanja za šefa BIA. Kadrovska rešenja bitan su element političke kulture i diplomatije. Ovo zasedanje je posebno važno jer je SB UN dugo bio paralisan u slučaju ruske agresije. U UN se kroji spoljna politika, ali se saznaje i pravac iste – rekla je Latinović.

Đukić pak smatra da će Vulin ostati do izbora.

– SFRJ nije gurala prst u oko velikim silama jer je želela dobre odnose sa njima. Kosovo treba pomenuti u bilateralnim kontaktima, moguće je da se u UN dogovori neki Brisel dva – rekao je Đukić.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Nakon Gašića i Vulin pod Vučićevim imunitetom?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare