Čemu služi ambasador u Siriji?

Emisije 21. jul. 202118:49
Podeli:
Foto: Nova S

Zašto smo među prvima odlučili da vratimo diplomatskog predstavnika u Damask, i kakve bi posledice zbog toga mogli da trpimo? To su samo neka od pitanja koja su se otvorila, nakon najave da će naša ambasada ponovo biti otvorena u glavnom gradu Sirije.

Diplomatski odnosi Srbije sa Sirijom nikada nisu prekidani, ali su se odvijali na nivou privremenog otpravnika poslova. Razlog je bila bezbednosna situacija, odnosno – građanski rat. On još nije završen, ali je naša zemlja ipak odlučila da vrati ambasadora u Damask.

„Pretpostavljam da je onaj glavni interes Rusije, odnosno samog predsednik Putina da se ojača Asad nakon novih izbora i nakon dobijanja još jedno turnusa za predsednika Sirije“, smatra karijerni diplomata Branka Latinović.

Odmah su stigle opomene iz Evrope i Amerike. Iz Brisela su podsetili da put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji podrazumeva usklađivanje sa njenom spoljnom politikom, a oni izbore u Siriji smatraju nelegitimnim. Stejt department je pak zatražio od država koje razmatraju normalizaciju odnosa sa Damaskom da uzmu u obzir zločine koje je Al Asadov režim počinio nad sirijskim narodom.

„Naime Srbija se manje, više redovno usaglašava sa restriktivnim merama prema ovoj zemlji, i u tumačenju EU pošto je Al Sad pod sankcijama, sam čin podizanja nivoa diplomatskog predstavljanja u stvari sugeriše da Srbija krši te restriktivne mere kojima se sama pre toga pridružila“, kaže Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije naveli su da je razlog odluke o vraćanju odnosa na ambasadorski nivo motivisana tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje, podsećajući da Srbija visoko ceni principijelnost Sirije, koja nije priznala Kosovo i glasala je protiv njegovog prijema u UNESKO.

„Naravno da je sve to vezano za naša pitanja vezana za KiM i svega ono što se odvija u okviru pregovora u Briselu. Pretpostavljam da tu ima nekih izraženih očekivanja, mi vas podržavamo za Kosovo, e sad ćete vi, ipak očekujemo da i vi učinite nešto za nas i to tako ide u diplomatiji“, kaže Branka Latinović.

Doduše, Srbija nije jedina evropska zemlja koja želi da uspostavi odnose sa Sirijom. Češka i Bugarska još od ranije imaju ambasade u Damasku. Grčka je svoju ponovo otvorila, a na isti korak sprema se i Kipar.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Marka Novičića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar